27 август 2018 г.


Астрофизици от САЩ и Австралия са изчислили дела на излъчванията, достигнали до Земята, чийто източници се намират извън пределите на нашата галактика. Изследването им е публикувано в The Astrophysical Journal.

Учените са пресметнали, че върху тялото на човек всяка секунда средно статистически попадат по секстилион (1036) фотона. 1/10 трилионна част от тях (около 10 милиарда или 109) са частици, дошли от пространствата извън Млечния път.


Голямата част на излъчванията, достигащи Земята, се дължат на Слънцето. В шеговит тон учените обясняват, че докато се печете на плажа, всяка секунда за тена* ви "се грижат" секстилион фотона, породени от нашата звезда. От далечните галактики и черните дупки във Вселената пристигат (и уцелват тялото ви) онези 10 милиарда фотона, породени извън пределите на галактиката. Огромната част от извънгалактичените фотони се разсейват в космическите прах и газ в Слънчевата система и най-вече - в  атмосферата ни.

Други 10 квинтилиона фотони, които "се мотаят" из Вселената като ехо от Големия взрив всяка секунда също ни "уцелват", но те не допринасят с нищо за тена ни.



В бъдеще учените планират да изследват пътищата за пренасяне на енергия между галактиките и затова са започнали да разработва компютърни модели.

Учените са достигнали до изводите си на база данните, събрани с помощта на космическите апарати GALEX (Galaxy Evolution Explorer), WISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer), Spitzer, Hubble, Herschel и проекта GAMA (Galaxy And Mass Assembly survey).

-----------
* Всъщност, не фотоните са виновни за слънчевия загар, а ултравиолетовото излъчване


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...