16 юли 2016 г.

За втори път в рамките само на една година камерата на борда на сателита на NASA Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) улови преминаването на Луната пред осветената от Слънцето част на Земята.

Кадрите са заснети на 5 юли от Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC) – 4-мегапикселна CCD камера и телескоп, монтирани на сателита. Апаратът се движи по орбита около планетата ни на дистанция от 1,8 милиона километра. От позицията си между Земята и Слънцето, DSCOVR извършва основната работа, за която е предназначен – мониторинг в реално време на активността на слънчевия вятър. Данните се обработват от Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания (NOAA) на САЩ.

EPIC “държи постоянно пред погледа си” напълно осветената част на Земята, докато на планетата се сменят ден и нощ. Заснетият материал дава на учените информация за озона, растителността, облачните системи и аерозолите в атмосферата. С помощта на камерата EPIC се правят поредица от снимки, което дава представа за денонощните промени, протичащи над цялото земно кълбо.

Поредицата снимки, монтирани в клипа, е направена в периода между 3:50 часа (по Гринуич) на 4 юли и 7:18 часа на 5 юли 2016 година. В този период Луната преминава над осветената дневна част на Индийския и Тихия океан и между орбитата на DSCOVR  и планетата ни. На изображенията Северния полюс се намира в горната част.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...