31 юли 2016 г.


През последните дни няколко ботанически градини по цял свят се похвалиха с разцъфването на екземплярите им от едно от най-големите и екзотични цветя (и вероятно с най-отвратителния аромат) - Аморфофалус титаниум (Amorphophallus titanum).


В естествената му среда – горите на Суматра – аморфофалус титаниум е почти изчезнал вид. Ароматът, който се носи от гигантските му цветове, е описван като подобен на гниещо месо, затова го наричат и “трупно цвете”. “Ароматът”, окраската и структурата на самия цвят наподобяват парчета гниещо месо. Цялата тази маскировка цели да привлече насекомите и птиците, които опрашват растението.


Отглеждано в ботаническа градина растение за пръв път разцъфтява през 1889 година в Кралската ботаническа градина Кю в Лондон, а след това не цъфти чак до 1926 година. В САЩ аморфофалус титаниум е пренесен през 1932 година и пет години по-късно е регистрирано първото му цъфтене.

Днес в много ботанически градини по цял свят се отглеждат тези цветя, но не навсякъде те се “държат” по един и същ начин. Например, екземплярът в ботаническата градина на индийския щат Керал цветето това лято разцъфтява за пръв път от девет години, а във Флорида – за пръв път от осем години.

В изключително събитие се превръща цъфтенето на аморфофалус титаниум за ботаническата градина в Ню Йорк – през последните 10 години екземплярът там не е цъфтял. По случая администрацията на градината предава на живо в интернет процеса на цъфтене и повяхване на цвета, който на височина достига над 2 метра, а заедно с масата съцветия тежи няколко десетки килограма. Цъфтежът продължава само два – три дни и все още в канала в YouTube на New York Botanical Garden може да се наблюдава постепенното му увяхване.


Абсолютният рекорд принадлежи на аморфофалуса в ботаническата градина Meise в Белгия – той разцъфва повторно само три години след последното цъфтене.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...