18 юли 2016 г.


Египетските власти направиха публично достояние най-старите папируси, откривани в страната. Древните писмена са на възраст от 4 500 години.

Тридесетте папируса, шест от които са изложени за публиката в Египетския музей в Кайро, са открити през 2013 година в пещери край древния пристанищен град на брега на Червено море Уади ал-Джарф. Находката е дело на експедиция, водена от френския египтолог Пиер Тале и египетския му колега Сайед Махфуз.

По думите на министъра по античността на Египет, “това са най-старите познати на науката за момента образци от египетската писменост”.

В древните папируси е запазена информация за живота, който са водели жителите на морското пристанище по времето на управлението на фараона от Четвъртата династия Хуфу (управлявал в периода 2589 - 2566 г. пр.н.е.), по-широко познат като Хеопс – човекът, по заповед на когото и като негова гробница е построена Голямата пирамида в Гиза.

Йероглифите са запечатали факта, че работници и строители от Уади ал-Джарф са участвали в строежа на пирамидата.


Повечето документи представляват древен образец на “счетоводни книги”. Един от папирусите обаче е написан от администратор от средните нива на управлението. Името на служителя е Мерер и от написаното става ясно, че е отговарял за “екип от лодкари”.

Хюсеин Абдел-Башар, шеф на отдела за научни публикации в министерството по античността, обяснява, че документът описва всекидневните разходи за период от три месеца на лодкарите, ангажирани с транспортирането по вода на каменни блокове от кариерите край Тура на източния бряг на Нил през реката и изкуствено прокопаните ѝ ръкави, до платото край Гиза, където се намира Голямата пирамида.

В папирусите са записани и постъпленията от храни от различни египетски провинции, нужни за изхранването и заплащането на труда на работещите на строежа. Приходите са записани с червено, докато платените и раздадените като дажба храни са в черен цвят. В други от папирусите пък са записани точното разпределение на дажбите за работниците. На единият от документите “с ясни египетски йероглифи” е записан броят на овцете, които са доведени на строежа, за да бъдат използвани за разплащане.

“Папирусите са още едно свидетелство за много развитата и ефикасна административна система, работила по времето на царуването на Хуфу”, казва в заключение египетският министър по античността.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...