6 август 2021 г.


Във всяка импровизирана класация, опитваща се да представи най-интересните мечове, изковани в човешката история, неизменно присъства и мечът на Гоудзиен.
Този археологически артефакт е от периода известен в китайската история като “Пролети и Есени” – 771 – 430 г. пр.н.е. Мечът е открит през 1965 година в Хубей, Китай. Изкован е от мед и калай, и освен всичко друго е учудващо как толкова години бронзовата сплав се е запазила без силно да се окисли и да запази остротата си.
В момента мечът е част от експозицията на Регионалния музей в провинция Хубей.


Освен бронзовия меч, на същото място са открити още над 2000 артефакта. Находката е направена през декември 1965 година. По време на проучвателните работи за изграждане на втори главен водопровод за водоснабдяване на съвременния град Джан, на 7 километра от руините на Джанан, древната столица на царство Чу, е открит дървен ковчег. В него са намерени останките на мъж и богато украсения древен меч.



Разкопките започват през октомври 1965 година, преди началото на строежа на водопровода, и приключват в края на януари 1966 година. По време на проучванията са открити повече от петдесет древни погребения от епохата на царство Чу.


Мечът е открит в дървена ножница с покритие от черен лак. Ножницата е перфектно изработена, а острието от бронз плътно приляга в нея. Когато археолозите изваждат меча, остават много изненадани от превъзходната форма, в която се е запазило острието, въпреки че е престоял в гробницата, пропита от подпочвени води, повече от две хилядолетия.


На една от плоските части на острието, близо до ръкохватката, е изписан текст в две колони. Осемте символа в текста са изписани с т.нар. “Йероглифи за печати”, познати като “птици и червеи” (буквално “йероглифи птици-червеи” – богато орнаментирани пиктограми). При първите анализи на текста е разшифровано значението на 6 от йероглифите: “Ван* на Юе” и “изработи този меч за [негово] лично ползване”. Останалите два йероглифа предполагат, че е посочено името на “вана на Юе”.


От времето на изковаването на меча (вероятно около 510 г. пр.н.е.) до момента, когато царство Чу през 334 г. пр.н.е. завладява царство Юе, девет човека упражняват властта в Юе. Сред тях са Гоудзиен, Лу Ченг, Бу Шоу, Джу Гоу и т.н.



Стига се до оживена дискусия между китайски историци и специалисти по древнокитайска писменост, в която се търси отговор на въпроса, за кого от владетелите е изкован меча. Научните дебати се водят предимно в писмен вид и в споровете участват най-големите познавачи на китайската история и език.


След няколко месеца на дебати, експертите достигат до консенсус: първият притежател на бронзовото острие е бил Гоудзиен, владетел на Юе, прочут с непоколебимостта и решимостта си в периоди на кризи.
И така, целият текст, гравиран на острието, гласи:
“[Принадлежа на] владетеля Гоудзиен от Юе, изкован за [негова] лична употреба”. Или преведено към съвременните “норми”: “Личният меч на вана на Юе, Гоудзиен”


-----------
* ван е титла на владетели в страните с “ханско (китайско) културно влияние” (освен Япония), което отговаря приблизително на европейските “цар” или “крал”.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...