9 юни 2016 г.

Близо до центъра на древния скален град Петра е открита голяма платформа, служила най-вероятно за церемониални нужди. “Обектът през цялото време е бил пред очите ни, но е оставал скрит за погледа”, пишат учените, автори на откритието, в публикация на American Schools of Oriental Research.

Археолозите Сара Паркак и Кристорфър Татъл са използвали сателитни снимки с висока резолюция, както и изображения, заснети от дрон. След това с проучвания на терен са локализирали и документирали структурата. Учените съобщават, че находката им е с дължина подобна на плувен басейн с олимпийски размери и е два пъти по-широк.

Намира се само на 800 метра южно от централната част на древния град. До този момент в скалния град Петра не е намирана подобна структура.

Столицата на арабското племе набатеи, величествената, изсечена в скалите Петра, някога е бил голям търговски център. Намира се в южната част на днешна Йордания. Основан е през II век пр.н.е. и остава административна столица на набатейското царство до около VII век, когато градът е изоставен.

Всяка година останките на древния град, изсечен в червените пясъчници, е притегателно място за стотици хиляди туристи. Археологическия парк се простира на обща площ от 264 квадратни километра, От тях 6 квадратни километра представляват централната част на древната набатейска столица.

Проучванията на терен започват през 1812 година. Първите разкопки са дело на швейцарския изследовател Йохан Буркхарт. На юг и на север от центъра на Петра терените вече са добре проучени. Самото сърце на древния град обаче продължава да поднася изненади с нови открития.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...