10 юни 2016 г.

Мислите си, че комарът смуче кръв през нещо подобно на сламка? Нищо подобно - има си цял набор от “инструменти”: сонди, помпи, “спринцовка” и крепежни конструкции.

Нито едно друго животно на Земята не е убило (и убива) толкова хора, колкото комарите. Разбира се, не самите комари са убийците (макар и това да се случва, но доста рядко), а болестите, които пренасят. Малария, треската денга, вирусът Зика — списъкът е доста дълъг. Причинителите на всички тези заболявания се предават на човек, когато самка на комар пробие с иглата си кожата ни.

Всъщност, комарите разполага не с една, а с шест игли. В края на всяка от тях се намират зъби, с които комарът “сондира” кожата. Тези инструменти са толкова тънки, че човек почти не усеща ухапването. Когато отворът в кожата е направен, комарът вкарва дълбоко в него игла-помпа, по която кръвта поема нагоре. В същото време останалите игли служат за “крепежни” елементи, чрез които се разширява отвора.

През една от иглите комарът, подобно на инжекция, вкарва антикоагулант, който не позволява на кръвта да се съсирва и да продължи да се “изпомпва”. Точно в този момент усещаме сърбеж.

Целта на самката е да се запаси с възможно най-много кръв, за да може да снесе яйцата си. Когато коремчето ѝ започне да се запълва, тя се опитва да изхвърли излишната ѝ вода, за да освободи още място за кръв.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...