9 юни 2016 г.

Учени откриха в Индонезия останки от трима „хобити” – един възрастен и две деца, живели преди около 700 хиляди години, предадоха информационните агенции.

Останките са от вида на Флореския човек – предшественик на Homo Sapiens, чиито представители са наричани от археолозите „хобити” заради ниския си ръст.  

Според една от теориите, предците на „хобитите” са били високи приблизително колкото съвременния човек, но впоследствие ръстът им е започнал да намалява. Процесът е започнал след като те са се заселили на индонезийския остров Флорес приблизително преди един  милион години.

Учените предполагат, че на острова са се заселили хора от вида Homo Erectus, чиито поколения са започнали бързо да намаляват ръста си заради ограничените ресурси на острова.

Намерените сега останки показват, че процесът на „смаляване” е бил значително по-бърз, отколкото се смяташе досега.

Новата находка показва, че местният  Homo  Erectus и достигнал размерите на „хобит” за около 300 хиляди години.

През 2003 г. на остров Флорес бяха намерени кости на загадъчен хуманоид с миниатюрни размери. Учените го нарекоха Homo floresiensis – Флорески човек, припомня News.bg.

Палеонтолозите продължат да спора дали съществото представлява  отделен биологичен вид.

Предполага се, че „хобитите” са населявали остров Флорес в продължение на около 100 хиляди години. Те са изчезнали окончателно преди  15-18 хиляди години.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...