28 юни 2016 г.


Началото на това случайно откритие е през 2009 година. Днес, 7 години по-късно, почти случайното “създаване на почти перфектния син пигмент” вече намира практическо приложение и от него се произвеждат масово бои за рисуване.

Тази “експлозия от синьо” се ражда в лабораториите на Орегонския държавен университет (OSU). Химиците експериментират със смеси на  магнезиев диоксид  с други вещества, които нагряват до температура над 1200°C. Изследванията им нямат нищо общо с търсенето на нови оцветители. Проучват се някои от електрическите свойства на магнезиевия диоксид при високи температури.

Полученият по случайност пигмент учените наричат със закачливото “YInMn синьо”.
Откритието е описано на страниците на списание American Chemical Society.

“На практика това е съвсем случайно откритие. Работата ни нямаше нищо общо с търсенето на нови оцветители”, пише в съобщението Мас Субраманян, професор и преподавател в катедрата по химия към OSU.

Образец от YInMn синьо
“Един ден, студент от екипа, работещ по проект за изследване на електрическите свойства на магнезиевия диоксид, вадеше проби от пещта, която използваме за нагряване до много високи температури. Минавайки покрай него видях това синьо – много красиво синьо. Веднага ми стана ясно, че сме постигнали нещо невероятно”, добавя професорът.

Какво обаче му е толкова специалното на това синьо багрило?
Пигментът е много устойчив на въздействие от топлина и в киселинна среда. В допълнение, за разлика от Пруското синьо и Кобалтовото синьо, той не отделя цианиди и не е канцерогенен – нещо, което винаги е в плюс. И още: пигментът е с високи показатели по отношение на отразителната му способност, което означава, че може да се използва в бои, които да “светят” под инфрачервена светлина.

Субраманян допълва, че пигментът вече се ползва с голяма популярност сред художниците, заради наситения и жив цвят, както и заради устойчивостта му. Боите с новия пигмент се произвеждат от Shepherd Color Company, която вече е лицензирала патента и продава образци от YInMn синьо.

Новият пигмент ще е особено ценен в работата на реставраторите, защото е подобен на ултрамарина, но за разлика от него е далеч по-устойчив.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...