29 юни 2016 г.


Изучаването на черните дупки е сложна работа, най-вече поради факта, че не може да се наблюдават директно. А според ново изследване, съществува вероятност науката ни да е пропуснала да “забележи” огромен брой от тях.

В статия, която предстои скоро да бъде публикувана в Astrophysical Journal, астрономи дискутират откриването на звезда, която обикаля около “тиха черна дупка” на разстояние 7 200 светлинни години от Земята. Разработката е фокусирана върху съвсем малък отрязък от пространството, но учените смятат, че на това място може да се намира огромна, неоткрита все още популация от такива “тихи черни дупки”.

Преди скорошното откриване на гравитационните вълни, научавахме за свойствата на черните дупки само индиректно, като наблюдавахме взаимодействията им с други обекти. Обектът, класифициран под каталожен номер VLA J2130+12, е много ярък в радиочестотния спектър, но не излъчва много рентгенови лъчи – което е отличителен знак за двойните системи от черни дупки.

"Обикновено откриваме черните дупки когато те привличат огромни количества материя. Преди да пропадне в черната дупка материята силно се нагрява и започва да излъчва ярко в рентгеновия диапазон от спектъра”, казва Байли Тетаренко от Университета в Албърта, Канада, който ръководи екипа, извършил изследването. “Този конкретен обект обаче е много тих, дотолкова, че на практика е невидима черна дупка”.


По предварителни оценки VLA J2130+12 е с маса 2-3 пъти надвишаваща масата на Слънцето, а звездата-компаньон е значително по-малка – масата ѝ е около 10-20 % от Слънчевата. Комбинирайки наблюденията в радиочастотния диапазон, извършени с помощта на телескопа Very Large Array и тези в рентгеновия диапазон, направени от обсерваторията на NASA Chandra, учените са достигнали до извода, че обектът трябва да е локална, тиха черна дупка.

Другото важно откритие от тази разработка е, че такива обекти може да се окажат извънредно често срещани в пространството. Учените изказват предположение, че само в нашия Млечен път може да съществуват от стотици хиляди до милиони “скрити” черни дупки.

“Освен ако не сме абсолютно големи късметлии, да открием подобен източник в съвсем малък отрязък от пространството, то напълно възможно е в галактиката ни да има невъобръзимо голям брой подобни бинарни системи”, казва съавторът в изследването Араш Бахрамян, също от универистета в Албърта.

Да се установи истинността на това предположение и да се открият тези популации няма да е лесна задача. Но ако бъде потвърдено тяхното съществуване, ще можем по-ясно да си представим процесите, протичали в “детските” години на галактиката ни.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...