13 юни 2016 г.

Стените и част от свода на гробницата на Сети I
Менмаатре Сети I, синът на Рамзес I, командвал стрелците и бил съветник на фараона. Но преди самият той да стане воин и фараон, бил жрец на Сет, събрат на Хор – богът на оръжията, войната и армиите.

По време на управлението му (1305-1289 г. пр.н.е.), златните мини в царството добиват огромни количества от ценния метал. Проблемите, които трябва да реши, касаят връщането на загубените египетски територии в Азия и да се справи с въстанията в Нубия. Вторите са бързо и безмилостно потушени. Сети I е смятан за един от най-великите фараони в историята на древен Египет, макар донякъде блясъкът на управлението му да е покрито в сянката на сина му и негов наследник – великият фараон Рамзес II.

Мумията на Сети I
През 1817 година италианският археолог Джовани Батиста Белцони открива в Долината на Царете гробницата на Сети I. В каталозите е записана под номер KV17. Тя е една от най-впечатляващите и добре запазени гробници в древния царски некропол. Всъщност, това е най-дългата и най-дълбоко разположена гробница не само в Долината на Царете, но и в целия Тивански некропол, ако не и в цял Египет.

Гробницата представлява толкова сложен комплекс, че дори и сега точната му дължина е не съвсем уточнена. Предполага се, че разкритата от нея до момента част е едва половината от цялото погребално съоръжение. Въпреки това, след години на упорито и детайлно изучаване, екип учени е успял да създаде дигитално копие на онази част от гробницата, която експертите са разкрили до този момент. Според информация, публикувана в EfeFuturo, дигиталният образ ще позволи да се създаде копие на съоръжението, което да може да се посещава от публиката, докато оригиналът бъде консервиран и запазен за вековете.

Преди около 15 години испанската Factum Arte дигитализира първата стена от гробницата на Сети I. Когато екипът се завръща през 2009 година, за да продължи работата си, условията в гробницата (които междувременно са се поправили) се оказват неподходящи, за да възобновят дейностите по заснемането ѝ. Вместо това испанските учени се заемат със създаването на дигитално копие на гробницата на Тутанкамон.

След като приключват работата си по проекта с погребалните камери на младия фараон, испанците са подновили дейностите в тъмнината и високите температури царящи между пъстро изрисуваните стени на гробницата на Сети I.

Ще е необходима около една година за приключване на проекта, чиято основна цел е да се създаде точно копие на историческия паметник в мащаб 1:1 и висока резолюция. Репликата трябва да е точно такава, че човешкото око да не може да намери разликите с оригинала. Така посетителите ще имат възможността да се запознаят с древния паметник, а реалната гробница ще бъде място, където археолозите да могат да работят необезпокоявани. Този подход вече е осъществен с гробницата на Тутанкамон.

Интериорът на гробницата на Сети I
“Проектът по заснемане на гробниците и създаването на точни копия преследва основно две цели: да ги направим по-достъпни за широката публика и в същото време да запазим и консервираме максимално добре истинските паметници [...] Използваме безконтактни методи за заснемането на гробниците и създаваме точни техни копия във вида, в който ги намираме”, обяснява пред EFE ръководителят на проекта Карлос Байод.

Копието на гробницата на Сети I ще бъде създадено до входа на Долината на Царете, близо до къщата на египтолога Хауърд Картър и мястото, където вече е изградена репликата на гробницата на Тутанкамон.

Любопитна подробност е, че точно дигиталното копие, създадено то Factum Art на гробницата на Тутанкамон позволи на британския египтолог Никълъс Рийвс да забележи разликите в мазилката на една от стените и да лансира миналата година хипотезата, че зад нея може да се намира неизвестно до момента помещение.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...