12 юни 2016 г.

Останките от прочутата мумия Алтай, наричана "Принцесата от Укок", бяха показани пред публика за пръв път в Националния музей на Република Алтай "А.В. Анохин" в град Горно-Алтайск.

Според експерти в музея "това археологическо откритие е едно от най-сензационните на 20 век".

Мумията на "Алтайската принцеса" беше открита през 1993 г. в платото Укок на границата с Монголия и Китай, изключително добре запазена поради замръзналата почва в района.

Учените смятат, че "Принцесата на Укок" е вероятно една от първите известни жертви на рака на гърдата. Други забележителни детайли по тялото й включват татуировки, които се виждат на раменете и пръстите ѝ.


Според археолозите тя е била погребана с почести. За високия й ранг съдят от дрехите, намерени в гроба ѝ - копринена блуза, шарена вълнена пола с колан, гамаши от кожа на белка. Дрехата “дискретно” е наметната върху мумифицираните останки на младата жена, положена в специално разработен саркофаг с прозрачен купол.

Рима Еркинова, директор на музея, подчертава важността на обстоятелството мумията на младата жена да направи “дебюта” си пред публика в съответствие с фазата на Луната. Известната като “Принцеса Укок” по името на платото, където е открито погребението ѝ, беше показана за пръв път пред публика точно на новолуние, 5 юни 2016 година. “Хората в Алтай са започвали всички важни начинания в живота си с новата Луна”, пояснява Еркинова.


Любопитен факт е, че "Алтайската принцеса" е сочена като причина за конфликта в Украйна. Преди години руски учени изкопаха и пренесоха в музея мумията. Етническите алтайци обаче са повече от убедени, че именно в това се крие причината за украинската война. Старейшините твърдят, че след като в края на 90-те години археолози разровиха и извадиха от могилата останките на принцеса Укок, в света е започвало да прониква Злото. Те са убедени, че ако мумията на принцесата бъде заровена отново там, където е намерена, войната в Украйна, войната между Запада и Изтока ще спре.

По случая вече се произнесе и Горноалтайският градски съд, който обаче отказа да удовлетвори искането мумията да бъде препогребана.


В отговор в Алтай започна събиране на подписи за връщането на мумията на "Алтайската принцеса" обратно в могилата ѝ. Алтайците са убедени, че мумията е на жената воин Къдъм, притежаваща магическа сила. “Тя стои като пазач на портите на подземния свят и ни пази от опитите на злото от долните светове да проникне в света на живите. След като археолозите я извадиха от ложето, в което почиваше, тя е изгубила силата си и не може да изпълнява защитната си функция. И злото започна да прониква в света, носейки природни бедствия и конфликти между хората”, казва лидерът на етническите тюрки Акай Кине.

Мумията на 30-годишна жена бе намерена през 1993 г. от новосибирски археолози в замръзналото плато Укок в планинския масив Табън-Богдо-Ола (Алтай). Именно тук, според местните жители, се отваря "втори небесен слой". Находката се отнася към Пазирската култура (IV-III в. пр.н.е.).


По време на детайлните анализи, проведени от специалистите, се установява, че “принцесата”, живяла векове преди Христос, най-вероятно е починала вследствие на рак на гърдата. Не е изключено заболяването ѝ да е предизвикало всеобщо отслабване на организма, вследствие на което момичето е паднало от кон по време на езда, което допълнително е утежнило състоянието ѝ. Учените смятат, че е употребявала канабис, за да облекчи страданията си.

Младата жена е била погребана заедно с шест оседлани коня, които са изпълнявали роля на духовни стражи и ескорт по пътя ѝ до другия свят. В гроба ѝ е поставена и много храна, приготвена от овче и конско месо.

Археолозите откриват още накити, изработени от филц, дърво, бронз и злато, както и малка кутийка с канабис и каменна плоча, върху която са горени семена от кориандър.


По останките от дрехите ѝ, сред които е открита и “чантичка с козметика”, учените са успели да установят каква е била “модната линия”, носена от принцесата и да разкрият и някои от тайните, чрез които е поддържала красотата си. Косата ѝ е била напълно избръсната. Вместо това е носела перука, изработена от конски косми, увенчана с дървена фигурка на елен.

Кожата по лицето и шията на древната принцеса не са оцелели. Запазила се е кожата върху лявото ѝ рамо.


Най-впечатляващи обаче се оказват сложните и прецизно изпълнени татуировки по тялото на жената. Мнозина специалисти изтъкват поразителните прилики със съвременните татуировки. На лявото ѝ рамо е нарисувано фантастично митологично същество – елен с клюн на белоглав орел и рога на козирог. Самите рога са украсени с глави на грифони. Сред татуировките се различават още глава на петниста пантера с дълга опашка, а на китката е нарисувана друга глава на елен.

Богатото погребение на мумията на младата жена показва безспорно, че е била важна личност в йерархията на общността си. Изследвания на останките ѝ с ядрено-магнитна томография показват, че “принцесата” е страдала от остеомеалит. Инфекцията на костите или костния мозък е започнала в детските ѝ или юношеските ѝ години.

Към края на живота си е страдала много, в това число и от счупвания на кости, след падане от кон. Експертите установяват и наличието на промени в костите, които свидетелстват за туморно заболяване.

“Малко след 20-тата си годишнина жената се е разболяла от рак на гърдата. Болестта бавно и безпощадно я е разяждала, вероятно в продължение на около пет години”, пише в доклада си като обобщение на медицинските заключения Наталия Полосмак - археологът, открил останките на сибирската принцеса през 1993 година.


По време на ядрено-магнитната томография учените обръщат внимание на ясно изразената асиметричност на гърдите на жената. Установяват, че става дума за първичен тумор в дясната гърда и десните аксиални лимфни възли, породили метастази на следващ етап. В първите три гръдни прешлена се забелязва значително затихване на сигнала на томографа и размиване на контурите им, което може да показва процеса на метастазиране на тумора.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...