5 май 2016 г.

Пирамидите от древен Египет вече над 4500 години крият своите тайни. Благодарение на съвременните технологии обаче, археолозите имат възможността вече да надникнат и да разгадаят някои от тях.

Проектът Scan Pyramids използва “космически лъчи”, с чиято помощ да бъдат създадени карти на вътрешната им структура, без да се налага да бъдат “разглобявани”. На 26 април 2016 година учени и археолози се похвалиха с последните постижения от разработката си.

Новите снимки показват вътрешните камери в 4600-годишната Наклонена пирамида (или още наричана Преходна пирамида). Монументът, издигащ се на 105 метра височина, се намира на малко повече от 40 километра южно от съвременната египетска столица – Кайро. За пръв път на снимките се вижда и формата и структурата на втората камера в пирамидата.

В античността са я наричали Южната сияеща пирамида и се смята, че е една от най-ранните пирамиди в Египет. Формата ѝ е странна и представлява смесица между стъпаловидните и гладкостенните пирамиди.

Технологията, използвана от учените, за да “надникнат” във вътрешността на монумента, е сходна с тази, която използват рентгеновите апарати, но в случая се използват мюони. Тези частици се пораждат от взаимодействието между пристигашите от дълбокия космос лъчения и горните слоеве на земната атмосфера. Характерно за тях е, че притежават енергията да преодолеят стотици метри каменни прегради, преди да бъдат погълнати.

Учените разполагат  дълбоко в известните помещения на пирамидата 40 плаки със субстанция, способна да улавя и регистрира мюоните. По “отпечатъка”, който частиците оставят върху тези датчици, може да се съди за дебелината на каменните пластове в монумента, през които са преминали мюоните. Експозицията за заснемането на такава “мюонна” снимка отнема 40 дни, а после данните от всички плаки се “сумира” в една обща картина.

Това е само началото на нов етап в проекта за сканиране на пирамидите. Учените се подготвят в близко бъдеще да проведат подобно “заснемане” и на пирамидите от времето на Старото Царство – на Хуфу (Хеопсовата пирамида), Хефрен и Розовата пирамида (Сверната пирамида на Снофру, който издига и Наклонената пирамида).


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...