4 май 2016 г.

В понеделник, 9 май,  Меркурий - най-малката планета в Слънчевата система ще застане между Земята и Слънцето - рядък феномен, който ще може да се наблюдава през деня в някои региони по света, по-специално в Западна Европа, предаде Франс прес.

С помощта на астрономически уреди любители ще могат няколко часа да следят прехода на Меркурий, който ще се появи като малък черен диск пред звездата, съобщава БТА.

Началото на феномена ще е в 11 ч. и 12 мин., а краят му - в 18 ч. и 42 мин. по Гринуич.

"Меркурий ще създаде визуално впечатлението, че изяжда единия край на Слънцето, преди да премине през него и да излезе от другата му страна - заяви астрономът Паскал Декан от Парижката обсерватория. - Този феномен с времетраене 7 часа и половина е рядко срещан, защото за целта е нужно Слънцето, Меркурий и Земята да са подредени в една линия."

Меркурий е най-близката до Слънцето планета - намира се на средно разстояние 58 милиона км от него и все още е слабо изследвана. Диаметърът й е едва 4780 км. Тя се завърта около Слънцето за 88 дни, а на всеки 116 дни минава между Земята и него. Заради наклона на орбитата й спрямо тази на Земята обаче в повечето случаи изглежда, че е под или над Слънцето.

Кадри от транзита на Меркурий през 2006 година

Транзитните минавания на Меркурий пред Слънцето са редки - 13-14 за един век. Предишното бе преди 10 години, а следващите ще са през ноември 2019 г., ноември 2032 г. и май 2049 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...