7 април 2016 г.

Марсоходът Opportunity чрез бордовата си навигационна камера е успял да заснеме уникален прашен вихър на повърхността на Червената планета.

Подобни прашни вихрушки възникват на Земята в много горещи места. Въздухът в близост до силно нагрятата земна повърхност започва бързо да се издига и възходящият поток от топъл въздух се завихря около една ос. Такива вихри се наричат “прашни дяволи”. Имат почти вертикална ос на въртене и на височина могат да достигнат до няколко десетки метра. Явлението може да се наблюдава в продължение на няколко секунди или дори до няколко минути. Ако въртенето се осъществява с висока скорост, вихрушката издига от повърхността малки частици прах, пясък и дори камъчета, които на практика правят видим издигащият се въздушен поток.

“Прашни дяволи” се срещат и на Марс. За пръв път подобно явление е заснето на Червената планета през 70-те години на ХХ век от американските космически апарати от програмата “Викинг”. Марсианските прашни вихрушки обаче може да са 50 пъти по-широки и 10 пъти по-високи от земните, което ги прави потенциално опасни за марсоходите.

На 31 март 2016 година, в края на 4332-то марсианско денонощие (сол), откакто работи на Червената планета, Opportunity е заснел извънземния “прашен дявол”, който се е зародил в района на хребета Кнудсен, в околностите на кратера Гусев, където в момента се намира марсохода.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...