7 април 2016 г.

Един от активните вулкани в Мексико, Попокатепетъл, за пореден път се разбуди в края на март. На 3 април вулканът е изхвърлил стълб от пепел, достигащ до височина от 2 000 метра.

Името на вулкана се превежда като “димящата планина”. Намира се в източната част на Трансмексиканския вулканичен пояс. Най-високият връх в пояса (и в цяло Мексико) е Пико де Орисаба (5636 метра); със своите 5426 метра надморска височина Попокатепетъл заема второто място.

Вулканът се активизира през 1994 година, когато след 50-годишно прекъсване започва периодично да изригва – понякога изригванията са едва забележими, но друг път са достатъчно мощни.

В края на март 2016 година започва ново изригване. Изхвърленият на 3 април стълб от пепел е оценен като най-силното за последните три години изригване. Издигналата се на височина от над 2000 метра вулканична пепел е разнесена от ветровете на разстояние до около 3,5 километра от вулкана.

Наблюдения от въздуха показват, че купола на вулкана е разрушен и е започнало формирането на нов. Активността му остава висока, като през последните денонощия системата за мониторинг е регистрирала 136 изхвърляния на пепел и лава, както и шест взрива с малка мощност.

Предишното подобно по сила изригване е от май 2013 година. Тогава вулканичната пепел се извисява на повече от 3 километра, а от тогава до сега вулканът на пет пъти е давал признаци на активност. Властите са принудени от време на време да затварят въздушното пространство и да евакуират населението, живеещо в близост.

Към момента степента на опасност е оценена като умерена и на жителите на районите около вулкана е препоръчано само да спазват минимални мерки за безопасност, да не се приближават до вулкана и да се пазят от вдишване на праховите частици.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...