7 април 2018 г.

С помощта на телескопа “Хъбъл” NASA направи нова детайлна снимка на централната част на Млечния път. В “сърцето” на галактиката ни се намират над милион и половина звезди и свръхмасивната черна дупка Sagittarius A* (Sgr A*).

Центъра на нашата галактика се намира на разстояние 27 000 светлинни години от Земята. Според астрофизиците от NASA в Млечния път има над 10 милиона звезди, повечето от които остават скрити за невъоръженото човешко око заради гъстите облаци от междузвезден прах, които разсейват светлината. Новото изображение обхваща район от галактиката ни с диаметър около 50 светлинни години и е получено чрез наслагване на девет снимки, направени в инфрачервената част на спектъра.


В центъра на Млечния път се намира Sagittarius A* – компактен източник на радиоизлъчване, който е част от по-големият източник на радиоактивни сигнали Sagittarius A. Според данните на института по извънземна физика “Макс Планк” масата на този обект е 4,31 ± 0,36 милиона пъти по-голяма от масата на Слънцето. Sagittarius A* е обвит в гигантски радиоактивен газов облак с диаметър около 1,8 парсека.

Sagittarius A* е заобиколен от звезди, образуващи най-гъсто населения район в Млечния път – звездите са разположени толкова близо една до друга, че всички заедно биха могли да се вместят в пространството, което отделя нашето Слънце от най-близкия ни съсед – двойната (или тройна) звездна система α Кентавър.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...