8 април 2017 г.

Археолози се сдобиха с неочаквани данни за всекидневието на собствениците на големи парцели земя в Римската империя. Досега се знаеше съвсем малко за живота на богатите и знатните водачи на римското общество по времето, когато не са предвождали легионите си в търсене на богатства и слава.

Археолози, извършващи разкопки на терен край Вагнари, който във времената на разцвета на Рим е принадлежал на империята, са открили доказателства за производството на вино в промишлени мащаби. Откритието им хвърля светлина върху заниманията на аристократите, в чието владение са били тези земи, по времето, когато не са ангажирани с водене на военни действия.

Екипът е попаднал на останки от cella vinaria – помещение за ферментация и съхраняване на вино. В него съдовете за вино, наречени dolia defossa, са били подреждани в специално изкопани дупки в пода.

Тежките и обемни съдове са побирали повече от 1000 литра вино, затова са били вкопавани почти нацяло в пода, за да се осигури постоянна ниска температура за съхраняване на виното – абсолютно наложителна мярка за местата с климата на Италия.

Мащаба на производство на вино категорично говори за сериозно бизнес начинание. Това от своя страна дава още сведения за всекидневието на обитателите на това място, рисувайки по-подробна картина на живота в дните на Римската империя.

“Преди да започнем работата си на това място, което представлява само малка част в центъра на огромно административно владение от времето на империята, разполагахме само с приблизителна представа за мащабите на селището. По време на разкопките установихме, че във Вагнари е обработвано олово и че жителите на селището са били изложени на потенциално опасните за здравето им условия. Оловният скрап, който открихме, без съмнение представлява парчета от по-стари обекти, например тръби, съдове или сечива, които са били събрани и предназначени за претопяване и изработка на нови изделия. Значителните количества разтопено олово, което открихме, показва, че дейността се е развивала с промишлен мащаб. Натъкнахме се и на готова продукция - теглилки, риболовни тежести и листове олово, разделено на по-малки квадрати, които  вероятно са използвани за ремонт и “закърпване” на други изделия от олово”, разказва Маурен Карол, професор по Римска археология от университета в Шефилд.

Вагнари се намира в долината на река Базентело, източно от Апенинските планини в Пулия (Апулия в античността), днес в югоизточна Италия. След като Рим завладява района през III век пр.н.е., Вагнари се свързва с Вечния град с един от главните пътища в римската “кръвоносна система на търговията” – Виа Апия. Разкопките, които се провеждат на терена от 2000 година насам, показват, че обширна част от земите са били във владение на римските императори и в ранните години на I век са трансформирани в собственост на Империята.

“Малка част от имперските недвижими имоти в Италия са изследвани от археолози. Работата ни е от особена важност, тъй като във Вагнари откриваме неща, които ни дават възможност да разберем повече за живота на елита в Рим – как се е развивал, как е усвоявал ресурсите и разработвал земите, ползвайки наемен и робски труд в ранните дни на Империята през I век. Поставили сме си за задача да установим доколко диверсифицирана е била имперската икономика, и как лозарството и винопроизводството са се вписвали в селскостопанския и индустриален климат на епохата. Съпоставяйки археологичните и антропологичните данни, с които разполагаме, можем да научим и много за здравословното състояние на обикновените римляни, както и за заболяванията, от които са страдали поданиците на Римската империя”, казва в заключение професор Карол.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...