7 април 2017 г.


За пръв път учени са открили доказателства, че жителите на средновековна Англия са вярвали в "живите мъртви" и са приемали сериозно заплахата от въздигането от гроба на мъртъвци. Анализи на кости и скелети, които сочат, че починалите са били разчленени, изгорени и обезглавени, са потвърждение на това, че средновековните англичани са предприемали превантивни мерки срещу страховете от зомбита.

Екип британски археолози извършва проучване на останките от гробище на изоставено село в северната част на графство Йоркшир. Експертите са успели да разберат, как жителите на това село през средновековието са се опитвали да предотвратят "зомби апокалипсис". Пълните резултати от работата си те са публикували в статия за списание Journal of Archaeological Science.

Все още от въздуха си личи, къде се е намирало изоставеното село
Проучването обхваща над 100 костни останки, принадлежали на 10 човека. Били са погребани в периода между XI-XIII век. Анализите показват, че преди да бъдат погребани, всички трупове са били обезглавявани, след това разчленявани и изгаряни. Учените се застраховат и изключват категорично, че се касае за случаи на канибализъм; по костите на се открити следи от ножове, каквито биха останали, ако се касаеше за човекоядство. В конкретните случаи, археолозите са открили подобни следи само по костите в областта на врата.

Възстановка от художник на средновековното село
Експертите са убедени, че това поведение е било продиктувано от страховете мъртъвците да не излязат от гробовете си. В средновековна Англия се е смятало, че зомбитата се появяват докато все още по костите има плът, т.е. след смъртта и преди плътта да изтлее. Във фолклора от това време често се разказва за излезли от гробовете мъртъвци, които преследват и убиват живи хора. Това поражда и поверията, според които на умрелите следва да им бъдат отрязани главите, трупът да бъде разчленен и изгорен и едва тогава костите да бъдат погребани.


Новата находка е първото пряко доказателство, че хората наистина са вярвали в разказите за въздигнали се от гроба мъртъвци и нещо повече - опитвали са да предприемат превантивни мерки. Все пак, археолозите не изключват възможността, такъв обичай да е бил свойствен само за това конкретно село, а на други места да са погребвали мъртвите по различни начини.




0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...