25 март 2022 г.

На 25 март 1306 година в абатството на Скун (Scone), древната шотландска столица, Робърт Брус е коронован за крал на Шотландия. Той поставя началото на цяла династия крале от рода Брус, но още по-значимата му роля е като организатор на отбраната на държавата в началния период на войната за независимост от Англия.

Робърт I Брус е богопомазан месец и половина след убийството на главния му съперник Джон "Червеният" Комън, който е племенник на шотландския крал Джон Балиол и като такъв е сред основните претенденти за наследяване на шотландския престол. По онова време Шотландия формално не притежава статут на независимо кралство. През 1296 година Робърт Брус полага васална клетва за вярност на английския крал. Но само година по-късно преминава в лагера на привържениците на независимостта и застава начело на борбата срещу англичаните.

Абатството в Скун, където е коронован Робърт Брус
Войната тече с променлив успех. В началото, след провъзгласяването му за крал на Шотландия, Робърт Брус търпи няколко поражения. В края на лятото на 1306 година дори е принуден да бяга в Ирландия. Трима от братята му са убити, съпругата му и много от поддръжниците му попадат в плен на войските на английския крал Едуард I. 
Още на следващата година обаче, Робърт Брус се завръща и отново повежда съпротивата срещу англичаните.

Робърт Брус преди битката при Банъкбърн
До 1313 година войната носи успехи ту на едната, ту на другата страна. Едва след завладяването на Пърт, който е охраняван от силен английски гарнизон, и година по-късно превземането на Единбург, се стига до решителната битка от 23-24 юни 1314 година при Банъкбърн. 




Шотландците нанасят съкрушителен разгром на превъзхождащ ги по брой противник. На английския престол вече е Едуард II, който обаче е много далеч от способностите на баща си.

На практика датата 24 юни 1314 година маркира триумфа на Робърт Брус и фактическата независимост на Шотландия е  постигната, но официалното ѝ признаване от страна на англичаните идва едва 14 години по-късно – след детронирането на Едуард II през 1327 година, регентите на крал Едуард III решават да сключат примирие с Шотландия. С договора от Нортхамптън от 1328 година  Робърт I Брус официално е признат за крал на Шотландия и се слага край на претенциите на Англия за власт над Шотландия.

Днес Робърт Брус е почитан от съотечествениците си като един от най-великите хора, управлявали Шотландия. Затова и шотландците са го нарекли “Braveheart” - "Смело сърце".

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...