11 март 2016 г.

Нивото на честността на населението пряко зависи от нивото на корупция сред ръководните кадри на държавата и местните представители на големия бизнес. Това е изводът, до който достигат учени от Нотингамския университет (Великобритания). Заключенията може и да изглеждат очевидни, но вече са потвърдени и експериментално. Специалистите са отчели пряка връзка между “лошия пример” на висшите чиновници и неговото заразително въздействие върху обикновените граждани, които в отговор на манипулациите на изборните резултати и корупцията по високите етажи, на свой ред започват да мошеничестват и да укриват данъци.

По време на експеримента, психолозите са проверили как етиката на правителството влияе върху честността на гражданите от различни държави. За проучването си те използват и данни от различни общодостъпни източници, сред които и резултатите от мониторингови доклади на Transparency International, за нивата на корупция в различните страни по света. След това експериментално оценяват честността на гражданите.

В “теста за честност” участват 2500 младежи, представители на различни държави, които поради все още малката си възраст до голяма степен не са запознати със степента на корупция в родната си страна. Експериментът се състои в това, че участниците получават зарче, което хвърлят, а срещу падналото се на зарчето, получават парично възнаграждение. Колкото по-голямо е числото, толкова по-голяма е и изплащаната сума. В помещението, където участникът хвърля зара, няма наблюдаващи, т.е. участникът сам посочва какво му се е паднало от хвърления зар, а изпитващите приемат думите му на доверие.

Но, върху случващото се в стаята все пак се води наблюдение чрез скрита камера. От получената от участника “честна дума” за това, колко му се е паднало и от заснетото чрез камерата, учените съдят за степента на честност на всеки участник.
Резултатите от анализа показват, че най-честни са представителите на Великобритания. Много близки до техните нива на честност се наблюдават при гражданите на Швеция, Германия, Литва и Италия. Най-склонни да излъжат за резултата в експеримента са били жителите на Танзания, Мароко, Китай и Виетнам.

Изследователите подчертават, че данните от експеримента със зара се съгласуват с резултатите от мониторинга за нивата на корупция в посочените страни. Например, според докладите на Transparency International, Великобритания неизменно се намира в топ 10 на най-малко корумпираните държави в света.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...