11 март 2016 г.

Археолози съобщават, че са открили нова етрсука гробница, богата на много артефакти. Находката е извършена край Вулци (или Волци), древен етруски град, намиращ се на територията на съвременната провинция Витербо, Италия. Това е поредното ценно откритие в района и е едно от най-богатите на древни артефакти.

Според съобщение на агенция АНСА, с помощта на антропологични изследвания археолозите са установили, че гробницата принадлежи на жена, представителка на етруската аристокрация.
Два от артефактите, открити в гробницата
Гробницата е датирана от VIII век пр.н.е. Погребалната камера се намира на 3 метра под повърхността и е съвсем близо до входа на археологичния комплекс, който представлява Вулци. Разкопките на комплекса се извършват от Vulci Foundation.

45-годишният участник в разкопките Текла дел Папа казва пред АНСА: “Нямахме представа, че на това място има гробница. Но миналият месец се наложи спешно прокопаване за ремонт, по време на което се натъкнахме на следи от разкопана от древни иманяри гробница, намираща се върху гробницата на принцесата. Злосторниците са открили, но не са проникнали в по-долната гробница, така че благодарение на тях, успяхме бързо да локализираме и достигнем до погребалната камера. Откритите в погребението предмети и това, че древните мародери са го открили, но не са го ограбили, ни подсказа, че в гробницата е положена етруска принцеса, или най-малкото – много видна аристократка”. 
Сребърен артефакт от гробницата
Откритите в гробницата артефакти са уникални и безценни от археологична гледна точка. Сред тях има финикийска кехлибарена огърлица и два египетски скарабея, изработени от злато, слонова кост и сребро. Освен това, са намерени и много други части от накити, чиято изработка свидетелства както за майсторството на древните етруски в занаятчийството, така и за развитите им търговски връзки.
Украшения от погребението
В погребалната камера археолозите са намерили останките на млада жена. Била е плътно увита със саван от фина материя. Край останките ѝ са открити множество чудесно изработени накити. Но освен скъпоценностите са намерени и чаши и съдове, които също потвърждават важната роля на етруските в “международните пазари” от древността.

В момента учените се опитват да научат повече за младото момиче от погребението, както и да отговорят на въпроса, дали е била в роднинска връзка с по-рано откритите останки на етруски аристократи. Костните останки на младата жена не са се запазили в добро състояние, но специалистите са категорични, че имат достатъчно материал за анализите, чрез които ще научат повече за живота, който дамата е водила преди 2800 години.
Част от артефактите, открити при разкопките
Древният град Вулци се намира на 80 километра северно от Рим. До днес на мястото са открити над 15 000 гробници от времената на етруската цивилизация. Директорът на археологичния парк Карло Каси подчертава, че е въпрос на късмет, че толкова голямо пространство (паркът се простира на площ от над 100 хектара) е останало незастроено и археолозите имат възможността спокойно да извършват проучванията си. Специалистите са избрали да извършват разкопките по метода на микро-разкопавания, за които се предполага, че са свързани със специфични погребения. Следващият археологичен сезон ще започне през април.
Поглед към вътрешността на гробницата на "принцесата"
Гробницата на “принцесата” специалистите наричат още “Гробницата на Златните скарабеи”. Това е обичайна практика, погребенията от Вулци да получават “романтични” названия, съобразно артефактите, намерени в тях. Практиката тръгва още от XIX век, когато древните гробници са притегателно място за много търсачи на антични артефакти. По онова време гробниците не са под охрана и доста от откритията са извършени от любопитни аматьори.
Останки от етруския град Вулци
Първите професионални разкопки на мястото са извършени по разпореждане и с подкрепата на кардинал Джулиалмо Палота. В хода им са извършени много открития – от съвсем обикновени, до уникални. През тези ранни проучвания най-забележителна е находката на “Гробницата на Слънцето и Луната”.

Друга интересна находка е откритата наскоро “Гробница на Сребърните ръце”. Смята се, че тя е принадлежала на жена. В погребението археолозите откриват египетски скарабей, датиран между 746 г. пр.н.е. и  525 г. пр.н.е. Освен това са намерени цветни мъниста и желязна фибула (брошка), съдове за козметика и изработена от етруски майстори в коринтски стил черна керамика с глазура.
В гробницата са открити и сребърни ръце – една от най-ценните находки от Вулци. Сребърните отливки под формата на ръце са прецизно реставрирани и консервирани, като преди това им е направен щателен рентгенов анализ.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...