30 март 2016 г.

Устройство, наречено от “разработчиците” си Triton, обещава да “филтрира от водата разтворения в нея кислород”, да пълни газов балон и така водолазите да могат спокойно да се гмуркат под вода. Псевдонаучната джаджа се рекламира в платформа за краудфъндинг и вече е успяло да събере над 830 000 долара финансиране. Въпреки че инженери и учени изтъкват невъзможността на съвременните технологии да помогнат в създаването на подобен прибор, участниците, решили да се включат с инвестиция в  разработката му, не са никак малко.

Ефектният модел на “изкуствените хриле” е представен на сайта Indiegogo. Представлява компактна, двойна 29-сантиметрова тръбна конструкция, запълнена с “микропореста мембрана”. Авторите на чудото пишат, че “отворите в мембраната са по-малки от молекулата на водата. Те ги задържат, като пропускат само кислорода. Микрокомпресор го извлича и пълни под налягане малък газов балон”.

Гръмките обещания и ефектните картинки са позволили на авторите на проекта Triton да получат финансиране от повече от 1200 човека, а средства събрани до момента в пъти надвишават първоначално поставената цел от 50 000 долара. Разработчиците обещават на инвеститорите си, че с Triton ще могат да се гмуркат на дълбочина до 5 метра, а акумулаторите на устройството ще гарантират работата му в продължение на 45 минути. Предварително обявената цена за 1 брой е 1995 долара, но решилите да подкрепят проекта Triton още на етапа на разработка, ще го получат на много по-ниска цена.

Истинските специалисти и експерти обаче са крайно скептично настроени. Специалистът от сайта Deep Sea News Алистър Дав е пресметнал, че за да се гарантира дишането на средностатистически човек, ще трябва устройството да “филтрира” по 90 литра морска вода всяка минута, извличайки на 100 % разтворения в нея кислород. За да се случи това, или трябва да се използва мощна помпа, или човек ще трябва да плува с такава скорост, че Юсеин Болт би му завидял. Оканологът Дейвид Талер в интервю за Business Insider посочва и фактът, че на пазара няма такива акумулатори, които да осигурят нужната за работата на подобно устройство електроенергия.

Отделно трябва да се отбележи, че чистият кислород е високо реактивен и токсичен газ, особено когато е под налягане. Предизвиква усещане за опиянение и води до увреждане на клетъчните мембрани. Недостигът в кръвта на свободен (възстановен) хемоглобин пък затруднява извеждането на въглеродния диоксид, след което настъпват окислителни процеси, водещи до физиологичната реакция хипоксия.

И още. Технологично в момента няма такива филтри, които са способни да разделят толкова малки съединения, каквито са водата и молекулярния кислород. Използваните в съвременните подводници системи за електролиза разлагат водата на водород и кислород, но процеса изисква разходването на големи количества енергия и на практика няма как да се реализира в компактно устройство.

Всъщност, подобен прибор доста често е показван в научно-фантастичните филми. Нещо подобно на Triton използват джедаите Куай-Гон Джин и ученикът му Оби-Уан Кеноби в “Междузвездни войни. Епизод I: Невидима заплаха”. С помощта на своите устройства джедаите плуват до подводния град на гунганите на планетата Набу. Не е изключено разработчиците на Triton просто да са фенове на филмовата сага, решили да проверят, дали ще се намерят невежи инвеститори на планетата Земя.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...