27 януари 2016 г.

В датската област Централна Ютланд може да се види необикновена карта на света. Местен фермер я създава от камъни в продължение на четвърт век.

През 1943 година фермерът от село Клейтруп, Сьорен Полсен, се заема с осушаването на заблатена местност. В процеса на работа извлича от земята много каменни късове. Един от камъните го заинтригувал, защото по форма приличал на очертанията на географската област Ютланд.

Фермерът го сложил върху леда, а после, поради това, че през зимата няма чак толкова много селскостопански дейности, които не търпят отлагане, се заел да разшири начинанието си. Държавите и континентите са събрани от отделни фрагменти. Когато на пролет ледът се разтопил, Полсен трябвало само да подравни камъните, които впоследствие достатъчно добре се закрепили в блатистата почва.

Роденият през 1888 година Сьорен Полсен поставя началото на създаването на картата на света, която продължава да гради през целия остатък от живота си. Почива през 1969 година и към това време цялата планета е пресъздадена на участък с размери 45 х 90 метра. На всеки 111 километра от земната повърхност (1 градус) съответстват  27 сантиметра от картата.

Флагове обозначават отделните държави, екваторът е отбелязан с червена линия.
Сега мини паркът Verdenskortet ved Klejtrup Sø (Карта на света край езерото Клейтруп) е популярна забележителност в Дания. Между април и септември гостите могат да се запознаят с каменната карта на света или да се развличат с други интересни атракциони, създадени по-късно на мястото.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...