3 декември 2015 г.

Десетки хиляди жители на Мианмар се стекоха през седмицата в град Таунджи, за да присъстват на годишния фестивал на огнените балони. По време на празненствата във въздуха се пускат 9-метрови балони, издигани от горещ въздух, като всеки от тях носи в гондолата си фойерверки, които се възпламеняват, когато балонът се издигне над земята.

Изработването на гондолата от бамбукови стъбла и подготвянето на фойерверките, отнемат на местните жители месеци. По замисъл фойерверките трябва да се възпламенят, когато балонът, напълнен с горещ въздух се издигне на няколко десетки метра над земята.

Понякога обаче, нещата се объркват и пукотевицата започва още докато балонът е на земята. Друг път неуправляемите въздухоплавателни средства просто падат и резултатът е същия. Миналата година по време на подобен инцидент на фестивала загинаха четирима души, а още десетима бяха ранени.

Тази година бяха въведени стриктни правила за безопасност. Предписанието гласи, че докато балонът все още не се е издигнал на достатъчна височина, не бива да има хора в радиус от 30 метра от мястото, където стартира. От видеото обаче става ясно, че никой не се съобразява с правилата. По време фестивала един от балоните се подпалва докато се издига и при падането на земята фойерверките в него започват да гърмят. Цяло чудо е, че при инцидента няма пострадали, въпреки фучащите право в хилядната тълпа фойерверки.

Празненствата се провеждат всяка година, като с тях местните отбелязват края на дъждовния сезон.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...