3 декември 2015 г.

В Библията е разказано, как по време на сватба в Кана Галилейска Исус превръща водата във вино.
Учени от Ариелския университет в Израел се надяват, че могат да възпроизведат виното, което преди 2000 години се е произвеждало по тези места. С помощта на генетичен анализ те се надяват да открият гроздови семки, от които да израстат лози, аналогични на онези, от които е произвеждано виното по времето на Христос.

Екипът енолози (специалисти в областта на производството на вино) се ръководи от Еляшив Дрори. Изследванията си те извършват върху гроздови семки, открити в руините на еврейски храмове, както и в няколко глинени съда, използвани  за съхраняване на вино. По време на анализите учените са открили 120 сорта грозде, расли по земите на днешен Израел. 50 от сортовете са одомашнени, 20 пък са пригодни за приготвянето на вина.

Изследователите смятат, че генетичният материал от древните лози, запазил се в откритите семена, ще може да се пренесе върху един от местните израелски сортове грозде и по този начин ще може да се отгледа грозде, идентично с онова, отглеждано преди две хилядолетия.

През миналата година винарската изба Recanati Winery в сътрудничество с Дрори произвежда 2480 бутилки вино от сорта “марави”, който се смята за почти отмрял, но е възроден благодарение на находките на енолозите. Според учените това грозде е растяло в околностите на Витлеем около началото на II век.

По думите на Дрори, за него и колегите му реконструкцията на древните сортове лоза и вината от тях, е въпрос на национална гордост.

Търсенето на нови местни сортове се извършва на територията на цял Израел, в това число и в долината Тимна – мястото, където се намират древните медни рудници от Х век пр.н.е. Това е времето, когато управлява легендарният цар Соломон.

Виното от времето на Исус Христос ще бъде пресъздадено чрез селекция от 30 сорта древно грозде. Най-вероятният “кандидат” сред тях е сортът “дабуки”.

Понякога археолозите и специалистите не се налага да пресъздават по сложни начини древни вина. Късметът в някои случаи им предоставя възможността да видят истински образци от напитката, запазили се до наши дни. В Китай, например, по време на разкопки в северозападната провинция Шънси, край древния град Байшуй, сред различната погребална утвар, открита в един от гробовете, бяха открити запечатани съдове с  вино, “отлежавало” цели 2400 години.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...