3 декември 2015 г.

Последните двадесет години бяха белязани от много природни катаклизми. В 90 процента от всички катастрофални явления през този период, стихиите са взели човешки жертви. Общо за последните две десетилетия над 600 000 живота са отнети от стихийни бедствия.

Според данни на ООН през последните 20 години са се случили 6457 природни бедствия – наводнения, суши, тайфуни, бури, аномално горещо време, земетресения. Жертви на природните катаклизми са станали над 606 000 души по цял свят.  Други около 4,1 милиона души са ранени или са загубили цялото си имущество в следствие на природни стихии. Сумарно щети се оценяват на 1,89 трилиона долара.

Специалистите на ООН са анализирали информацията, съдържаща се в международната база данни за природните бедствия. Статистиката се води 1900 година. За да попадне в базата данни на катастрофалните явления, събитието трябва да отговаря на един от следните четири критерия: в резултат на бедствието да са загинали най-малко 10 души; да е причинило вреди на 100 или повече души; да е накарало властите да обявят бедствено положение или да се е наложило оказването на международна помощ. В тези данни не се записва информацията за загинали в резултат на война или терористични актове.

Експертите са особено обезпокоени от тенденцията броят на жертвите на природни бедствия да се увеличава. Най-често природните стихии се проявяват под формата на наводнения. Почти половината от вписаните в базата данни катастрофи са именно от този вид. Най-разрушителни обаче са тайфуните и тропическите бури. Те са станали причина за гибелта на 242 000 души (най-вече в бедните държави) от 606 000. Само един циклон, формирал се заради аномално високите температури и стоварил се през 2008 година върху територията на Мианмар, е отнел живота на 138 000 души.

Пак горещините през последните 20 години са причина за смъртта на 148 000 европейци, които се оказват непригодени за аномално високите температури.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...