12 декември 2016 г.

Това зверче, което на външен вид напомня донякъде на таралеж, изобщо не е толкова безобидно, колкото изглежда. Хаитянският соленодон е сред малкото отровни бозайници на Земята. В списъка с “грешки на природата” освен него влизат още някои не по-малко екзотични животни.

В долната челюст на соленодона е скрита отровна жлеза. С помощта на отровата си зверчето освен да ловува, брани и територията си. Пак на долната челюст се намира и зъб с канал, заради която животното е получило названието соленодон (Solenodon paradoxus от гръцки solen — “канал, бразда” и odon— “зъб”). Думата paradoxus, тоест парадоксален, също не е случайно употребена – учените предполагат, че соленодонът не разполага с имунитет срещу собствената си отрова и съвсем спокойно може да загине, ако по невнимание ухапе собствената си опашка, например.

Обаче, далеч по-голяма заплаха за него са обикновените домашни котки. Европейците ги пренасят на Хаити, за да пазят от мишки захарната тръстика. Преди да се появят заселниците от Европа, соленодонът няма естествени врагове, а следователно му липсва и инстинкт да бяга от такива. Вместо да се крие, когато насреща му се изправи котка, зверчето замира и става лесна плячка за домашните “кръвожадни” котки.
Птицечовка
Птицечовка
По време на брачния период самците на птицечовката воюват помежду си за вниманието на женските, като използват естествените си шпори на задните крака. Шпорите са свързани с канал към жлеза, която секретира отрова.
Птицечовките обитават Австралия и Тасмания.

Дебело лори
Дебело лори
Това е единственият сред приматите, който разполага с отровно оръжие. Дебелите лори живеят в тропическите гори на Южна Азия. В сгъвката на лакътя на предните си лапи имат жлези, които секретират алерген, сходен с този, който произвеждат домашните котки. Когато ги облизват, зверчетата смесват отровата със слюнката си. Ухапването на дебелите лори е смъртоносно за враговете им, но не заради отрова, която са им “инжектирали”, а най-често вследствие на бурно протичаща алергична реакция в организма на ухапаното животно.

Космат хомяк
Космат хомяк
В източната част на Африка се среща още една “грешка на природата”. Косматият хомяк е единственият вид в едноименния род от семейството на мишките. Отровата, която използва, не е негова, а на полухрастите абисинска акокантера. Зверчето дъвче кората на растението и със слюнката си намазва козината си. Нападналият го хищник загива след съприкосновение с отровната му “броня”, преди да успее да причини някакви сериозни травми на животното.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...