5 декември 2016 г.

Феновете на Толкин, които са си мечтали да живеят в къща на хобитите, вече имат възможността да осъществят мечтите си. Няма да им се наложи нито да се преселват в Средната земя, нито дори да копаят в хълмовете желания си дом.

Компания от Флорида е проектирала и строи жилищни сгради, маскирани като зелени хълмове. Къщите са вдъхновени от домовете на хобитите в романите на Дж.Р.Р. Толкин. Желаещите могат да си закупят такова жилище и да живеят в него постоянно, или да го наемат за определен период от време. Интериорът на екологичните домове, покрити със слоеве почва и трева, е обзаведен с всичко необходимо.

Конструкцията на жилищата е водонепроницаема. Използвани са полимерни модули, които се изработват от рециклирани материали. Технологията на строежа им позволява да устоят и на най-силните ветрове. Според производителя, жилищата могат да издържат всякакви по сила земетресения. Освен това, конструкцията може да бъде изградена където и да е – както сред жегата на пясъчните пустини, така и в най-студените места на планетата.

Без да се взема под внимание стойността на поземления участък, изграждането на малък хобитски дом ще излезе на мераклиите под 200 долара за квадратен метър. За дом с по-голяма квадратура цената на квадратния метър се качва до около 350 долара.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...