6 декември 2016 г.


В интернет се появиха информации, съпроводени с видео клипове от падането на метеорит над Хакасия, в югоизточната част на Сибир, Русия. Явлението е регистрирано в 18:37 часа местно време (14:37 часа българско). Предполага се, че фрагменти от метеорита са паднали в района между селата Богословка, Сизая и Черьомушки. Очевидците описват явлението, подчертавайки яркостта на метеорита и силният грохот, съпроводил разрушаването му.

Вече се разпространяват и видео клипове, на които е заснето падането на метеорита.


По ъгловата скорост, с която тялото навлиза в атмосферата, специалистите изчисляват, че обектът се е движил със скорост от 30 км/секунда. В случая не се касае за космически "боклук", а за тяло с естествен произход. На едно от видеата може да се забележи (около 50-тата секунда) и вероятно последствията от ударната вълна от падането на метеорита.

При навлизането си в атмосферата тялото е било с маса между 10 и 1000 килограма. По-точното определяне на параметрите на метеорита предстои да се извърши, след като бъде изчислена орбитата му. Дори и през плътната облачност светлината, излъчвана при изгарянето на тялото в атмосферата е много ярка (по-ярка от лунната светлина).

Специалистите не изключват, че отделни малки фрагменти са паднали на повърхността.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...