4 декември 2016 г.

Кривата гора се намира недалеч от полското село Новее Царново (Западна Померания). Мястото си остава уникално и загадъчно, защото никой не може да обясни поради каква причина около 400 борови дървета “задружно” са решили да се огънат под прав ъгъл близо до основата си.

Дърветата са посадени около 1930-та година и огъването при всички е в една посока – на север, по посока на преобладаващите ветрове.

Съществува предположение, че необичайната форма на стволовете на дърветата е дело на човешка ръка. На кого е притрябвало дърветата да растат така прегънати? Някои твърдят, че са “култивирани” специално, за да може в бъдеще дървесината им да е вече готова, огъната и да се използва за изработването на мебели или лодки.

Други предполагат, че огъването може да се дължи на снежна буря. Намират се и такива, които обвиняват за причудливата форма на дърветата “винят” аномални магнитни полета и дори магически сили.

Вероятно никога няма да се разбере, какво и как точно се е случило с тази гора. Необичайната й атмосфера не остава незабелязана и затова днес Кривата гора е природен парк и е под защита на държавата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...