3 декември 2016 г.

Инфекциозната венерическа болест се разпространява из Европа малко след завръщането на пътешественика от Новия свят, което кара мнозина да смятат, че епидемията от сифилис е “заслуга” на Колумб и екипажа му. Учените днес обаче успяват да възстановят накърнената репутация на великия мореплавател.

Още през XIV век в Европа са боледували от сифилис, т.е. далеч преди “съдбоносното” пътуване на Христофор Колумб. Изследователи от Виенския медицински университет са открили признаци за вроден сифилис (предаван от майка на дете) при анализ на останки, ексхумирани от средновековно австрийско гробище.

Следи от вроден сифилис медиците са открили при изследване на зъбите на скелетите. Един от заразените е скелет на дете, погребано през 1320 година. Предполага се, че това е най-ранното известно към момента доказателство за заболяване от сифилис, откривано в Европа.

Медиците ще проведат допълнителни тестове, за да потвърдят предварителните данни от изследването си.

Първата масова епидемия от сифилис, който се предава по полов път, е регистрирана в Европа през 1490-те години. Според писмените източници, заболяването се пренася през целия континент по време на Първата италианска война (1494–1498). Няколко са хипотезите, кое е предизвикало епидемията.

Едната свързва разпространението на сифилиса с търговията с роби. Според нея, европейците се заразяват от африканските роби, които масово се превозват в Европа. Другата хипотеза, която има повече привърженици, гласи, че по време на пътуването до Новия свят на Колумб, един или няколко от моряците му се заразяват след контакт с жителите на Карибските острови. По този начин, заедно с екипажа на Колумб, завърнал се през 1493 година в Испания, в Европа е донесена и болестта.

Днес в света над 36 милиона души са болни от сифилис. Всяка година, по данни на Световната здравна организация, се регистрират 12 милиона нови случаи на заразяване.

През 2008 година американски изследователи провеждат генетичен анализ на бактериите, предизвикващи сифилиса. Според техните резултати, теорията за пренасянето на болестта от Новия свят в ренесансова Европа се потвърждава.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...