11 декември 2015 г.

“Трудолюбивите” мравки всъщност предпочитат да прекарват повече време мързелувайки, твърдят американски учени.

Изследователи от Университета в Аризона в продължение на две седмици извършват наблюдения в лабораторни условия на пет колонии мравки от видаTemnothorax rugatulus. Няколко пъти на ден учените снимат с камера с висока резолюция петминутни видео клипове “из живота на мравките”.

След като анализират видеозаписите, специалистите виждат следната картина: с “пот на челото” се трудят едва 3% от жителите на колонията. Огромната част от мравките – 72%, работи само през половината от денонощието, а 25% от “трудолюбивите” насекоми всъщност не правят нищо друго, освен да безделничат.

Експериментът поставя под съмнение репутацията на мравките като най-трудолюбивите същества в природата. Огромна част от обитателите на мравуняка не се занимават с нищо полезно. Учените предполагат, че малко активните насекоми или са твърде стари, за да работят, или пък напротив – твърде млади са, за да са полезни с труда си.

Има и още една хипотеза. Тя предполага, че активната дейност в мравуняка е свързана с циркадните ритми. Но от изследването на американските учени става ясно, че допускането е несъстоятелно – ленивците в лабораторните мравуняци си безделничат както през деня, така и през нощта.

По-рано немски и китайски учени в съвместно изследване установиха, че група мравки обработват информацията много по-ефективно, отколкото алгоритмите на Google. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...