12 декември 2015 г.

Край китайския град на централно подчинение Чунцин е уловен гигантски воден саламандър. На дължина екзотичното животно достига 1,4 метра, а теглото му надхвърля 50 килограма, съобщава Централната китайска телевизия. Според специалистите, възрастта на земноводното е около 200 години.

Гигантският китайски саламандър Andrias davidianus е уловен случайно от местен рибар във водоем, който се намира в една от карстовите пещери, недалеч от града. Видът е смятан за един от най-древните и големи по размери земноводни, оцелели до наши дни. Съществува вече почти 180 милиона години. Животното е предадено на експерти от Научно-изследователския център в Чунцин за по-нататъшни наблюдения и изследвания.

В Китай гигантският саламандър се смята за много скъп и рядък деликатес и се използва като съставка в препарати от народната медицина. Най-популярен е сред онези, които искат да забавят стареенето. Заради масовото му ловене през последните 30 години, земноводното е под заплаха от изчезване, затова се намира под охрана на държавата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...