13 декември 2015 г.

Изкуствоведи изследват картина, открита в частна колекция в Санкт Петербург. Тя може да се окаже втора версия на “Мона Лиза” на Леонардо да Винчи, пише Daily Mail. За да потвърдят или отхвърлят предположението, че картината е рисувана от великия майстор, специалистите изследват със спектроскопия боите върху двете картини и сравняват резултатите от спектралните анализи.

“За момента има много детайли, които потвърждават, че това платно действително е изляло под четката на тосканския гений на живописта. Но все още следва да приемаме нещата на ниво предположения”, обяснява координаторът на изследването Силвано Винчети.

Много теории спекулират, че да Винчи е рисувал не само една версия  на “Мона Лиза”. Резултатите от изследването на учените от Италия могат да потвърдят или опровергаят догадките.
Нови програми за изкуствоведчески анализ, разработени от водещия изследовател и познавач на работите на Леонардо да Винчи – Карло Педрети, сочат, че и двете картини действително са рисувани от неговата ръка.

“Предварителните анализи на платната показват частично съвпадение между оригинала от Лувъра и екземпляра от частната руска колекция. Това може най-добре да се види по очертанието на горната устна на Мона Лиза”, казва Педрети.

Според изкуствоведа Пауло де Сера, картината от Русия може наистина да е рисувана от самия да Винчи или някой от учениците му.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...