2 декември 2015 г.

Поне един вид риби са способни да преживяват “емоционална треска”, което може да се приеме за признак на разумно поведение на тези същества. Това сочат резултатите от лабораторни експерименти на екип от учени от няколко британски и испански университети. Специалистите в областта на биотехнологиите, биомедицината и аквакултурите са изследвали риби данио рерио, известни и като риби зебри. Това е вид сладководна тропическа риба от семейство шаранови, които са много разпространени и като декоративен аквариумен вид.

В експеримента учените създават стресова ситуация за рибите: поставят ги в мрежа, а после и в отделна секция на басейна, в която температурата на водата е с 1 °C по-ниска от тази, на която са свикнали да живеят (27 вместо 28). След 15 минути рибите са освобождавани от мрежата, след което могат свободно да изберат към коя част от басейна да се насочат, като температурата на водата в различните секции варира между 18 и 35 °C. Голямата част от рибите зебра, подложени на стресовата процедура – общо в експеримента участва група от 72 екземпляра – прекарват между 4 и 8 часа в секциите на басейна, където водата е с по-висока от нормалната за този вид риби.

В същото време, рибите от контролната група, които не са подлагани на стресово въздействие от по-студената вода, избират да плават в онази част от басейна, която е с обичайната за вида температура. Освен това, телесната температура на рибите, поставяни във водата с температура 27 °C, се покачва с 2–4 °C. Това изследователите наричат “емоционална треска” и приемат за признак, че рибите са със съзнание.

Учените подчертават, че и при предишни изследвания е забелязан феномена “емоционална треска”, предизвикван при преместване на организъм в непривична за него среда, на което той реагира с повишаване на телесната температура с 1–2 °C. Според учените тази реакция се наблюдава само при същества в развит мозък, които осъзнават случващото се с тях. Реакцията е открита при бозайници, птици и различни видове гущери.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...