18 декември 2021 г.


Джоузеф Томсън е един от най-големите физици-класици. Приносът му във формирането на съвременната международна общност от физици е огромен. За научните си заслуги е награждаван с награди на името на Франклин, Фарадей, Юз, Копли и други. През 1908 година получава и благородническа титла. Член на Академиите на науките на много държави.

Джоузеф Джон Томсън се ражда на 18 декември 1856 година в предградието на Манчестър Чийтам Хил. На 14-годишна възраст започва обучението си в Оуенс колидж (днес – Университета в Манчестър), а след това продължава образованието си в Тринити колидж на Кеймбриджкия университет. По това време Томсън се увлича от математиката и физиката, а огромна роля в кариерата му изиграва курса по експериментална физика в колежа.

През 1880 година се дипломира със степен бакалавър по математика. През следващата година е избран за член на научния съвет в Тринити колидж и започва работа в лабораторията Кавендиш в Кеймбридж. Първата си научна статия публикува през 1880 година. Посветена е на електромагнитната теория на светлината. През следващата година излизат още две негови научни публикации.

Успехите му са оценени от ръководството на лабораторията Кавендиш. През 1884 година той е назначен на поста директор на лабораторията и едновременно става професор в Университета в Кеймбридж и Кралския институт в Лондон. Най-голяма известност на Томсън му донасят изследванията, свързани с откриването на електрона през 1897 година.

Докато изучава протичането на електрически ток през разредени газове, Томсън не само открива електрона, но определя и заряда му, както и за пръв път измерва съотношението на електрона към масата; разработва теорията за движение на електрон в магнитно и електрическо поле. За откриването на електрона Джоузеф Томсън е удостоен с Нобелова награда за физика през 1906 година.



Съгласувайки откритията си, Томсън предлага нов модел на атома.  Опитите, които провежда по-късно ученикът му и приемник – Ърнест Ръдърфорд, го карат да се откаже от този модел, но идеите му изиграват важна роля в работата на ученика му и формирането на представите на физиката за строежа на материята.

Томсън е един от основоположниците на класическата електронна теория на металите. Той извежда формулата за ефективното сечение на разсейването на електромагнитните вълни от свободни електрони (формула на Томсън). Уравнението и до днес е важна част от физиката на елементарните частици. Водеща е ролята на Томсън и в откриването на фотоефекта и термоелектронната емисия, а изследванията му върху “тунелните” лъчи залягат в основата на мас-спектроскопията. Томсън дава обяснение на непрекъснатостта в спектъра на рентгеновото излъчване, установява същността на положителните йони, разработва т.нар. метод на параболите за измерване на съотношението между заряда на частиците към масата им, което изиграва решаваща роля в изследванията на изотопите.

Надгробната плоча на Томсън в Уестминстърското абатство
През 1918 година Джоузеф Томсън напуска Кавендиш и предава лабораторията под ръководството на ученика си Ърнест Ръдърфорд. Томсън застава начело на Тринити Колидж. Не само научната му работа е от огромно значение. За времето, през което ръководи лабораторията Кавендиш, тя се превръща във водещото в света средище на научните разработки в областта на физиката. Голяма част от най-изтъкнатите физици преминава през Кавендиш. В нея работят учени от ранга на Ърнест Ръдърфорд (откривателят на структурата на атома), Чарлз Уилсън, Ч.Вильсон, Франсис Уилям Астън, Чарлз Гловър Бъркла, Оуен Уиланс Ричардсън, Пол Ланжвен, Д.Тейлор, Едуард Епълтън и много други, голяма част от които носители през годините на Нобелова награда за физика.

Джоузеф Томсън е женен за Роз Паджет. Двамата имат син и дъщеря. Синът на Томсън, Джордж Паджет Томсън също е носител на Нобелова награда за физика (1937 година) за откриването на дифракцията на електрони в кристали.



Джоузеф Джон Томсън почива на 30 август 1940 година в Кеймбридж. Прахът му, а по-късно и този на съпругата му, е погребан в Уестминстърското абатство в Лондон – чест, оказвана само на най-видните британци.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...