7 януари 2019 г.

Увеличено изображение на една от скалните рисунки в Моли дел Салт
Праисторическите “художници” рядко са рисували върху каменните си платна пейзажи и сюжети от всекидневието. Хората от каменната епоха са предпочитали да изобразяват животни и в по-редки случаи човешки фигури, ловуващи животни. Но на парче шистова скала, открита в Испания, може би е запечатано едно от изключенията от това правило. Поне така смятат авторите на статия, публикувана в списание  PLOS ONE.

Каменното “платно” е открито в карстовата пещера Моли дел Салт (Molí del Salt). Датирането на находката сочи, че е от края на горния палеолит, т.е. преди около 13 800 години. На повърхността на шистата са вдълбани осем полукръгли фигури, които са “защриховани” допълнително. Фигурите са групирани в два реда. Морфологичен изследвания показват, че изображенията са нанесени за кратък период от време  по един и същи начин и с едни и същи инструменти.

Изследователите предполагат, че рисунката може да изобразява лагер на праисторически ловци-събирачи. Според учените, полукръглите фигури може да представляват хижите на древните хора. Един от авторите на изследването, Мануел Вакеро от каталонския Институт по палеология и социална еволюция казва: “Палеолитната рисунка от североизточна Испания е едно от първите изображения, излязло под ръката на човек, на което виждаме изобразена социална група”.



Авторите на статията интерпретират рисунките като жилища, като прибягват до методите на етнографската аналогия. Те подчертават, че използването на етнографски данни в изучаването на общностите от каменната епоха е много разпространена практика. Тя се основава на предположението, че между  праисторическите ловци-събирачи и съвременните традиционни общности може да се правят паралели, на база подобният им начин на живот. Главната особеност и в двата случая е мобилността. Тя до голяма степен определя формата и устройването на жилищата, независимо от историческия контекст.
Реконструкция на изображението от скалната рисунка
Етнографските наблюдения показват, че сред общностите, водещи живот с голяма степен на мобилност, са най-разпространени жилищни постройки с полукръгла форма. При съвременните, недокоснати от цивилизацията ловци-събирачи, също най-често се срещат конструкции с подобна форма и много по-рядко са жилищата, подобни на конуси. В основата на такива “домове” е скелет от дървени опори и преплетени между тях клони. Конструкцията се покрива с трева, клони и животински кожи. Смята се, че полукръглите “куполни” жилища са по-устойчиви от коничните. Освен това, при тях не се налага да се поставят допълнителни подпори и стълбове вътре в  помещението и така пространството е по-голямо, отколкото при жилища с конична или правоъгълна форма.
От друга страна, полусферичните жилища по-трудно може да бъдат разделени чрез прегради на отделни помещения, а разширяването им предполага да бъде разглобена цялата конструкция. Тези недостатъци обаче малко са притеснявали обитателите им, защото жилищата, които са строили са ползвани само като временно място за подслон.

Пропорциите на “хижите”, изобразени на камъка от Моли дел Салт, съответстват на пропорциите на полукръглите жилища на съвременните традиционни общности: ширината им или надвишава, или е равна на височината им.

Броят на жилищата в поселенията на ловците-събирачи е променлив и зависи не само от размера на групата, но и от социалната и стопанската структура. Освен това, броят им може да варира и в зависимост от други условия. Според етнографски данни в периодите на максимална “концентрация” в общностите на ловците-събирачи средният брой на жилищата в едно поселение достига до  7,6 ± 3,9. Очевидно е, че седемте предполагаеми жилища от каменната рисунка попадат в този “диапазон”.



Изследователите предполагат, че и археологични свидетелства са в подкрепа на възможността за съществуването на подобно поселение, като това, изобразено от древния “художник” върху камъка. Пред Моли дел Салт има равнинна площадка, която плавно се спуска към течащата на около 100 метра от пещерата река. През изминалите много години на археологични изследвания на това място са открити “хиляди артефакти” (в статията не е посочен точният им брой). Формата, техниката на изработване и “наборът” от оръдия на труда, които са открити на поляната, съответстват на тези, намерени в самата пещера. Това подсказва вероятността пред пещерата да е съществувала “лятна стоянка под открито небе”. А ако това е така, то древният “художник” я е рисувал “от натура”.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...