7 януари 2019 г.


Всяка година през декември милиони самки на червения рак се отправят на дълга разходка. От тропическите гори в различните части на остров Рождество към океана плъзват реки от раци. В периода на миграция, който трае около две седмици, окупираните от рачешкото нашествие пътища се затварят за движение. Появяват се пътни знаци, които предупреждават за мигриращите раци, а на места дори строят временни мостове за животинките. Според приблизителни изчисления на специалистите, на остров Рождество живеят около 120 милиона червени рака.

Обикновено раците изминават незначителни разстояния. По време на брачния сезон обаче, повишените нива на хормоните им позволяват да преодолеят дистанцията от няколко километра, които ги делят от брега на океана.

Миграцията на червените раци започва винаги с началото на дъждовния сезон. Проливните дъждове, които се стоварват над острова-резерват Киритимати (другото име на остров Рождество, който принадлежи на република Кирибати), помагат на раците да се справят с обезводняването по време на пътя към океана.



Смята се, че раците могат да се ориентират по звездите за посоката, която трябва да следват, а началото на миграцията им винаги започва при определена фаза на Луната.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...