30 ноември 2015 г.

Нито заплахата да се озоват за девет години зад решетките, нито дори опасността да бъдат застреляни на място не могат да спрат бракониерите, които крадат яйца на морските костенурки. В бедните страни това е много лесен и доходен начин да се спечелят пари за оцеляване.

Маслиновата ридлея (Lepidochelys olivacea) е от морските костенурки, разпространени в топлите тропични води на Тихия и Индийския океан – от бреговете на Саудитска Арабия и Нова Зеландия до Венецуела и Пуерто Рико. Засега видът не е включен в списъка със застрашени от изчезване, но се смята за уязвим вид, заради бавното израстване на младите екземпляри, както и заради бракониерите. Популацията на маслиновата ридлея в световен мащаб днес е двойно по-малка, в сравнение средата на миналия век.

Особено тревожна е ситуацията в бедните страни, където местното население, въпреки всички забрани, продължава да бракониерства яйцата на костенурките и да ги продават. Например в Мексико от 1990 година е в сила закон, който забранява лова както на самите костенурки, така и на яйцата им. Нарушителите рискуват да попаднат за 9 години в затвора. За защита на уникалните морски обитатели по крайбрежието патрулират рейнцжъри, на които е разрешено да стрелят по бракониерите. Тези мерки обаче не дават резултат.

На тихоокеанското крайбрежие на Мексико между юли и средата на септември хиляди костенурки излизат, за да снесат яйцата си. Всяка маслинова ридлея снася по около 100 яйца. По данни на National Geographic, цената за едно яйце е около 1 долар, но за жителите на бедните крайбрежни села това е много голямо богатство.

Яйцата на маслиновата ридлея се смятат за деликатес и клиенти за тях са най-вече скъпи ресторанти. Освен това, мнозина вярват, че те са природен афродизиак. Самите бракониери обвиняват за създалата се ситуация правителството. По думите им, липсата на работна заетост и необходимостта да осигурят прехрана на семействата си ги карат да извършват посегателството срещу яйцата на морските костенурки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...