29 ноември 2015 г.

Археолози са открили първото по рода си погребение на представители на културата ичма. Засега това е най-древното известно на науката погребение от културата, предшествала инките, пише ABC.

Археолозите са попаднали на четирите пирамидални гробници на хора от културата ичма на територията на комплекса Уака Пуклана (на кечуански Wak'a Pukllana), която попада в чертите на район Мирафлор в съвременната столица на Перу, Лима. Погребенията са на възраст най-малко 1000 години.

Археологът Изабела Флорес, водеща разкопките в района Уака Пуклана, обяснява: “Открихме четири погребения на възрастни хода – три жени и мъж, живели в периода между 1000 - 1450 година”.  Тя подчертава, че това е първото открито погребение на хора от културата ичма.

В гробниците са открити останките на хора, погребани в седнало положение с лице към океана. Ичма са обвити в дрехи, изработени от текстил. До тях са намерени предмети от домашния бит, предимно керамични съдове. Находката потвърждава историческото присъствие на културата ичма в Лима.

Археолозите се надяват да открият още погребения от този период, независимо, че голяма част от гробовете са били разграбени още в далечното минало. До момента в Лима са открити около 350 уака (на кечуански wak'a) – свещени места и церемониални комплекси, използвани за религиозни поклонения от инки и други индиански племена. Комплексът Уака Пуклана е едно от тези места.

Културата ичма е съществувала по централното крайбрежие на територията на съвременно Перу преди около 1000 години. Преди около 550 години представителите на тази култура окончателно са били асимилирани от цивилизацията на инките.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...