7 ноември 2015 г.

През последните две седмици радиотелескопът Allen Telescope Array е фокусиран към звездата KIC 8462852 в търсене на характерни за високо развита цивилизация излъчвания. До момента съоръжението не е уловило такива, но учените не губят надежда, че ще намерят обяснение на странния начин, по който се променя яркостта на звездата. За целта ще бъде включен и далеч по-мощния радиотелескоп в Грийн Банк.

За странното поведение на звездата KIC 8462852 от съзвездието Лебед се заговори през октомври 2015 година. Данните от наблюденията й с помощта на космическия телескоп Kepler показват, че светимостта й рязко и без точна периодичност се променя, и това продължава вече години. Процесът не може да се опише с движението на екзопланета около нея. В момента основната хипотеза за учените остава, че покрай звездата преминава огромен облак от комети.

Освен това, астрономите изказаха и алтернативна, последна по вероятност хипотеза, според която необикновените промени в яркостта се дължат на гигантски структури, създадени от високо развита извънземна цивилизация (изказват се предположения за група колектори на светлинна енергия, например).  Тази вероятност привлече вниманието на експертите от проекта SETI (програма, която търси следи от извънземен разум). По тяхна заявка радиотелескопът Allen Telescope Array е насочен към звездата KIC 8462852.

Антенната решетка на радиотелескопа се състои от 42 “чинии” и се опитва да улови два вида сигнали, пристигащи от звездата. Първият вид е теснолентови сигнали, посредством които – хипотетично – извънземните заявяват своето присъствие на това място (нещо като “радио фарове”). Вторият тип сигнали са широколентови, възникващи при движението на космически кораби; тези сигнали са в диапазона на сантиметровите и дециметровите радиовълни. Радиотелескопът провежда наблюдения в честотния диапазон между 1 и 10 Гигахерца.

Учените от SETI подчертават, че да се уловят от такава дистанция (звездата се намира на 1400 светлинни години от нас) е проблематично. Антените на Allen Telescope Array могат да улавят само излъчванията от свръх мощни източници (например, такива, които излъчват с мощност, надхвърляща 100 пъти съвкупното производство на енергия на Земята днес).

В съобщение за пресата Сет Шостак от SETI казва, че “от историята на астрономията е ясно, че всеки път, когато заподозрем някакво явление като резултат от съществуването на извънземни, винаги сме бъркали. Но макар вероятността природни причини да обясняват странното поведение на тази звезда, все пак е добре да се провери какво става там”.

Но изследването тепърва започва. Засега привържениците на хипотезата за извънземна цивилизация (астрономите Табета Бояджян, Джейсън Райт и Андрю Симиън) са планирали през 2016 година да продължат да “слушат” звездата KIC 8462852 с помощта на много мощният радиотелескоп в Грийн Банк. С последната модернизация, този телескоп може да следи едновременно 1,5 милиарда различни честоти.

Основното, което учените ще търсят да уловят, са радио сигнали, които може да са “страничен” ефект от хипотетичните извънземни. Например, радио излъчването от микровълнова печка – ако може да бъде регистрирано от разстояние 1400 светлинни години – ще е много сериозно доказателство за съществуването на извънземна цивилизация.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...