6 ноември 2015 г.

Начините да си докарате проблеми със здравето са много. Най-достъпните са неправилното хранене и недоспиването. Учените са установили обаче, че второто е далеч “по-ефективно”, отколкото нездравословната храна.

Една нощ без сън и шест месеца диета с повишена консумация на мазнини оказват едно и също влияние на чувствителността на организма към инсулина. Понижаването на тази чувствителност с течение на времето води до развиването на диабет от втори тип, предупреждават специалисти от Медицинския център Седарс-Синай в Лос Анджелис (САЩ).

Екипът от изследователи, воден от Жозиан Брусар проучват степента на влияние на различни фактори спрямо чувствителността на организма към инсулина. За пръв път вредата от недоспиването се сравнява с консумацията на нездравословни, мазни храни.

Устойчивостта на организма към инсулина поражда нуждата от синтеза му в по-големи количества, за да може нивото на глюкоза в кръвта да остава стабилно. С течение на времето за поддържането на оптимални нива на глюкозата се налага допълнителните нива инсулин да се вкарват в организма чрез инжектиране.

Учените провеждат експериментите си с лабораторни кучета. Контролирана е чувствителността им към инсулина през различните етапи на изследването – преди и след поставянето им на диета, водеща до затлъстяване; при нормален нощен сън и след безсънни нощи. Става ясно, че половин година диета, която води до затлъстяване при кучетата, води до снижаване на чувствителността им към инсулина с 21%. В същото време, само за една нощ без сън, чувствителността към същото вещество намалява с 33%.

От своя страна, устойчивостта на организма към инсулина може да предизвика преяждане и повишава риска от развиването на метаболитен синдром. По този начин медиците демонстрират на практика важността на добрия сън за поддържане на нормално здраве и профилактика на заболявания на сърцето, затлъстяване и диабет.

Припомняме, че по-рано американски учени, анализиращи данните от проучвания сред деца и подрастващи, заключиха, че недоспиването може да стане причина за развитието на наднормено тегло. Изследването показва, че децата, които системно си лягат късно и не си доспиват, по-често са с наднормено тегло.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...