7 ноември 2015 г.

Астрофотографът-любител Питър Грейг е направил снимка на северното полярно сияние от борда на самолет, докато прелита над Единбург вечерта на 3 ноември. Необичайното за наблюдаване от тези ширини явление възниква, заради мощна магнитна буря, разразила се в магнитосферата на Земята след слънчево изригване два дни по-рано. Сиянието е наблюдавано и през следващите 3 нощи.

“Летяхме над Шотландия, когато през илюминатора видях зелената светлина, която буквално струеше над облаците. За щастие, под ръка ми беше фотоапарата, но се оказа доста сложно да направя добра снимка – светлината от салона на самолета се отразяваше от стъклото. Наложи се да импровизирам с якето си, за да блокирам отразената светлина”, разказва Питър Грейг.

Той обяснява, че пътувал от родния си град към Исландия точно с идеята да наблюдава полярното сияние. “Да го видиш от земята е голямо събитие, но когато го видиш от въздуха, на фона на планетата под теб, все едно се случва някаква магия”, добавя Грейг.

Полярните сияния се образуват, когато заредените частици на Слънчевия вятър срещнат земната атмосфера. Красотата на това зрелище най-добре се вижда от териториите на Норвегия, Финландия, Швеция, Исландия и от северните част на Канада. За Великобритания наблюдаването на полярни сияния е рядко явление.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...