24 октомври 2015 г.

NASA публикува компютърно анимиран модел на разрушаването и смъртта на звезда, която попада в разкъсващите я гравитационни сили на черна дупка. Симулацията е съставена на база реални събития, случили се в далечна галактика – намира се на 290 милиона светлинни години от Земята. Специалистите на NASA са публикували и специална научна статия в списание Nature, както и в официалния сайт на агенцията.

При опасното приближаване на звездата към черната дупка, последната създава приливни сили, които разкъсват космическия обект на части. Събитие от този вид, което в NASA условно са нарекли ASASSN-14li, се случва в близост до свръхмасивната черна дупка, която се намира в централната част на галактиката PGC 043234.

Веществото от звездата, засмуквано от гравитацията на черната дупка, се нагрява до няколко милиона градуса. От това се поражда рентгеново излъчване, което учените могат да наблюдават с помощта на телескопите Chandra, Swift и XMM-Newton.

В следващия етап, с приближаването на веществото от звездата към хоризонта на събитията на черната дупка, рентгеновото излъчване намалява и изчезва. Но газообразните останки от звездата продължават да се движат по орбита около една точка, формирайки диск, който бива поглъщан от черната дупка. Температурата в центъра на диска е толкова висока, че част от веществото бива “издухана” навън под формата на “вятър”. Скоростта на този “вятър” обаче е недостатъчна, за да може дори и малка част от останките на звездата да избегнат попадането в черната дупка.

През август тази година знаменитият физик Сривън Хокинг изказа предположението, че попадането в черна дупка не е задължително да завършва с разпад и унищожаване на обекта – съществува вероятност, че така може да се попадне в друга Вселена. Но съдейки по това, което се случва със звездата от симулацията, шансовете за окончателно унищожение изглеждат далеч по-големи от теорията на Хокинг.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...