24 октомври 2015 г.

По правило метеоролозите изготвят прогнозите за приближаващите се урагани, докато седят зад компютърния монитор. Но има и такива, които летят направо в центъра на бурята. Постъпката им може и да изглежда безразсъдна, но те правят това, за да определят с точност накъде се насочва урагана и по този начин да помогнат на милиони хора да избягнат опасната среща с него, пише Tech Insider.

Този път “ловците на урагани” летят към един от най-силните урагани за всички времена, откакто се водят метеорологични наблюдения. Тропическата буря Патрисия, която се стовари върху тихоокеанското крайбрежие на Мексико под формата на ураган от 5-та степен.

Видеото, качено в YouTube на 22 октомври от бордовия инженер на Националното управление за океанология и атмосферни изследвания (NOAA), показва как самолетът на специалната експедиция прелита над окото на урагана Патрисия, който към този момент е все още от 4-та степен.

В началото се чува как по корпуса на самолета барабани силен дъжд или градушка. Видимостта е толкова лоша, че трудно може да се видят витлата на самолета. Но в центъра на урагана – в окото на бурята – всичко е относително спокойно и ясно. След това самолетът отново е разтърсен от бурните ветрове извън централната част на урагана.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...