20 октомври 2015 г.

Сексуалността на съвременния човек е с множество оттенъци, които не се вместват само в първичното разделение на гей и хетеросексуални. Ако искате да сте в крак с “модата” в сексуалните ориентации, запознайте се с речника, който The Huffington Post съставя, след като се запознава детайлно с нюансите.

Оказва се, че голяма част от хората не се чувстват напълно щастливи, докато не открият някакъв “етикет”, който да съответства на начина, по който се самоопределят, пише HuffPost. Това е още по-осезаемо, когато става дума за деликатни въпроси, засягащи романтичните и еротичните предпочитания на индивида. Онези, които се колебаят по отношение на сексуалността си, все по-лесно намират сродни души във виртуалния свят. Там се раждат и определенията, които все още не са толкова добре познати за масовата публика, колкото са “гей”, “би” или “хетеро”.

Асексуални
Личност, която не изпитва сексуално влечение към нито един от половете. Asexuality.org обяснява, че асексуалните хора може и да забелязват физическата привлекателност у другите, но без да изпитват от това някакви еротични пориви.

Аромантици
Asexuality.org прави разделение между понятията романтично и сексуално влечение. Ако хората са способни на романтични чувства без никаква сексуална нотка, то те са асексуални. Тяхната противоположност – аромантиците – напротив, никога не чувстват емоционална връзка с любовните си обекти и интересите им носят изключително сексуален характер.

Грейсексуални
Това са хора, заседнали някъде между “обикновените” и асексуалните. Грейсексуални може да са с хетеро- или хомосексуална ориентация, но ги обединява това, че са хора на настроението: могат да изпитват сексуални влечения само при определени обстоятелства и към определен тип личности.

Демисексуални
Демисексуалните изпитват сексуално влечение само тогава, когато изпитват силно емоционално влечение към обекта на любовния си интерес. Връзката обаче не е задължително да носи романтичен характер.

Демиромантици
Демиромантиците изпитват платоничен интерес само спрямо хора, които предизвикват у тях силни емоции (без да е задължително да са в еротичен план).

Литромантици
Индивиди, които са способни да изживеят романтична любов, но не искат в замяна проявата на същото чувство от другата страна.

Пансексуални
Индивиди, които могат да са привлекателни за жени, мъже, транссексуални, интерсексуални (хора, които не са се определили в половата си принадлежност). Ако бисексуалните привличат и мъже, и жени, то пансексуалните са “полово слепи” по отношение половата принадлежност, както на партньора, така и към собствената им. Пансексуалността предполага, че индивидът трябва да си търси партньор, изхождайки изключително от личните качества на човека, общите идеали и емоции, които се получават от общуването с него.

Полисексуални
Както и пансексуалните, полисексуалният индивид привлича не само представителите на кой да е от половете, но е и по-избирателен. Например, може да не е способен да изпитва  нежни чувства към интерсексуални, но да отговори с взаимност на транссексуален субект.

Панромантици
Човек, който е привлечен от представителите и на двата пола, както и интерсексуални и транссексуални, но в това влечение е воден изключително от романтично-платонични подбуди.

Сколиосексуални
Терминът няма нищо общо с изкривяванията на гръбначния стълб. Означава човек, който е привлечен само от транссексуални индивиди.

Дали тези неологизми ще станат популярни или не – рано е да се каже. Фактът обаче, че в просторите на социалните мрежи някои от хората ги използват, за да опишат себе си, несъмнено говори за това, че във виртуалното пространство поне вече съществуват общности на асексуалните, пансексуалните, аромантиците и т.н.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...