20 октомври 2015 г.

Френски и италиански пекари изпекоха най-дългата багета в света. Това се случи по време на изложението “Експо-2015” в Милано. Рекордът е признат от представители на книгата на рекордите Гинес.

За да изпекат 122-метровото френско меко хлебче с хрупкава кора, някои от майсторите работят без почивка почти 7 часа. Пресметнато е, че изпичането е ставало със скорост от около 20 метра в час. Багетата е печена със специална преносима пещ, която е премествана по протежение на дължината на “хлебчето”.

Работата допълнително се усложнява от условията – налага се багетата да бъде приготвена на улицата, където е хладно, а това повишава риска хлябът да се счупи. Един от участниците в процеса, собственик на пекарна в Париж, разкрива, че са решили проблема, като са покрили все още неизпечената част с полиетиленови “предпазители”.

След като рекордът е фиксиран, багетата е нарязана на парчета и е раздадена на посетителите. Това е четвъртият рекорд, поставен от откриването на изложението “Експо-2015” в Милано. Сред ястията рекордьори е и пица с дължина 1,6 километра.

Световното изложение за 2015 година в Милано (неофициално наричано “Експо-2015”) започна на 1 май и ще приключи на 31 октомври. Изложението се провежда под мотото “Да нахраним планетата. Енергия за живота”. Тази година участие вземат представители на 145 държави.

Изложението е международен панаир, по време на който се демонстрират технични и технологични постижения, символ на индустриализацията и глобалното развитие на технологиите. Първото подобно изложение се провежда през 1851 година в специално изградения за целта в Хайд парк “Кристален дворец”.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...