2 октомври 2015 г.

Похвалите и признанията, че сме се справили добре ни мотивират да вършим рутинните си задачи на работното място, но не и ако се касае за дейности, свързани със сложни проекти. В това са се убедили учени от Университетите в Гринуич и Лондон.

По време на изследването психолозите в продължение на две седмици поставят задача пред участниците в края на работното време да попълват специални анкети. В тях те трябва да опишат характера на задачите, които са изпълнявали през по-голяма част от работното време, както и да споделят каква е “наградата”, която са очаквали да получат за свършената работа.

Оказва се, че когато доброволците са очаквали да получат устна похвала за изпълнението на някакви рутинни задачи, мотивацията им е на по-високо ниво. Психолозите обясняват това с факта, че сами по себе си рутинните дейности са слабо мотивиращи работниците. Когато обаче участниците знаят, че ще получат устна похвала за добре свършената работа по по-сложен проект, вътрешната им мотивация спада. С други думи, във втория случай те работят с по-малко удоволствие и желанието им да си свършат задачите не е достатъчно на ниво.

“Повечето хора всеки ден получават на работното си място не материална, а някакъв вид вербална награда (например, казват им “благодаря”). Това влияе добре на мотивацията им по отношение изпълнението на рутинните задачи. Сложните проекти, от друга страна, вече сами по себе си са мотивиращи за работника да се труди по-усърдно и с по-голяма концентрация, а допълнителните устни похвали в този случай се явяват като свръх мотивация, която помрачава усещането за успешния завършек на целия проект и “бие спирачките” на вътрешния ентусиазъм”, обяснява психологът Ребека Хюит.

В заключение изследователите призовават ръководните кадри да обръщат повече внимание на това, колко често и с каква цел хвалят работниците си. Това е полезно, защото тези поощрения неминуемо влияят на мотивацията им, но както добре си проличава от експеримента, в определени случаи ефектът от похвалата е позитивен, но в други – може да се окаже с негативни последици.

Според скорошно изследване на британски учени, еднаквото заплащане в офиса драстично понижава мотивацията на трудохолиците и просто ефективните и отговорни служители. Хората от този тип, наблюдавайки как колегите им, които се трудят по-малко за същите пари, преднамерено понижават собствената си производителност.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...