2 октомври 2015 г.

Продължава проучването на снимките, които сондата New Horizons изпраща. Анализите на експертите на NASA постоянно водят до нови открития. От изпратените до момента данни е създаден нов клип, който ще ви накара да почувствате, как прелитате над Харон, спътникът на Плутон.

Видеото е създадено от специалисти на NASA. Камерата на сондата ни пренася от тъмната област над северния полюс на Харон, който неофициално учените наричат Мордор (Mordor), и следва в посока юг към връх Кубрик Монс (Kubrick Mons). Клипът е монтиран от множество снимки, изпратени от сондата New Horizons и са заснети от разстояние между 1800 до 60 километра над повърхността на небесното тяло.

В продължение на следващата година сондата ще изпрати на Земята цялата информация, която е събрала при прелитането край Харон. Но дори и с информацията, изпратена до момента, експертите на NASA разполагат с нови данни за анализ. По-рано се смяташе, че повърхността на спътника на Плутон е предимно равна, но от новите снимки става ясно, че там също има планини, каньони и най-различни по цвят и структура форми на релефа.

Например, на снимките, получени на 21 септември ясно се вижда система от каньони, простиращи се в обширна система на над 1600 километра – четири пъти по-дълга верига, отколкото е Големия каньон в САЩ. На места дълбочината на хароновите каньони е двойно по-голяма. Простират се по цялата видима повърхност на Харон и вероятно продължават и на обратната му страна.

В равнините на юг учените откриват по-малко големи кратери, отколкото в северната част на спътника. Това сочи, че тези образувания са по-млади. Равната повърхност на равнините, изпъстрена с ридове и бразди се обяснява със студена вулканична активност. Редица изследователи смятат, че преди много години вътрешният океан на Харон е замръзнал, което е довело до разширяване на обемът му и до разкъсване на кората, вследствие на което на повърхността е плиснала вода лава.

В момента New Horizons се намира на пет милиарда километра от Земята. След като приключи основната си мисия по изследването на Плутон и спътниците му Харон, Никта и Хидра, сондата продължава пътя си към Кайперовия пояс – все още слабо изследваната област от Слънчевата система, простираща се на разстояние между 30 и 50 астрономически единици.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...